Újabb csatát vesztett Matolcsy

2012.11.15. 07:52 Módosítva: 2012.11.15. 07:57

Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon vállalkozások száma, amelyek be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztattak - írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy míg 2011-ben 2741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4152 ilyen esetet regisztráltak.

A cikk szerint az érintett munkáltatók milliárdos nagyságrendű károkat okoznak a költségvetésnek: tavaly csaknem 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig mintegy 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg az adóshatóság a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását feltáró ellenőrzések során.

A munkaügyi hatóság tavasszal nyilvánosságra hozott elemzése is lehangoló képet festett a munkapiacról. Több, mint húszezer munkáltatót és kétszázezer munkavállalót érintett az ellenőrzés tavaly, bírságot 6434 esetben szabtak ki, összesen csaknem 1,3 milliárd forint összegben. Kevesebb céget büntettek, mint egy évvel korábban, egyértelműen annak köszönhetően, hogy a törvényi előírásnak megfelelően a kis- és középvállalkozásokkal szemben nem alkalmaztak szankciót, ha első ízben követették el a szabálytalanságot. Ez vonatkozott például a bejelentés nélküli foglalkoztatásra is.

Az összes főbb munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállaló 14 százaléka volt feketemunkás. Az előző évhez képest 2011-ben átrendeződött a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása. Tavaly a feketemunkások 20 százaléka esett az építőipari vállalkozásokra, összhangban azzal, hogy az ellenőrzések 14 százaléka az építőiparban volt.

A feldolgozóiparban tevékenykedő munkáltatók "bejelentési kedve" nem változott számottevően. A 2010-ben és 2011-ben is a feketefoglalkoztatás 6 százaléka esett erre az ágazatra. Az ellenőrzési arány 2010-hez képest 1 százalékponttal nőtt.