Martonyi: Kell nekünk az IMF

2012.12.04. 08:23

Magyarországnak érdemes lenne csatlakoznia a bankunióhoz, ha abban az eurózóna-országokkal azonos feltételekkel vehetnénk részt, mondta Martonyi János a Világgazdaságnak. A külügyminiszter elmondta: meg kellene kötni az IMF-megállapodást, hogy az államadósság refinanszírozása kevesebbe kerüljön

Szerinte vigyázni kell, hogy ne legyen egynél több Európa. "Több sebesség alakult ki az integráción belül, de arra vigyázzunk, hogy ne építsünk ki egy olyan rendszert, amely az intézmények szintjén tartósan kettéválasztja az EU-t" - vélte.

Martonyi a lapnak azt mondta, egyértelműen azok közé tartozik, akik támogatják a bankunióhoz való csatlakozást, de ahhoz olyan feltételek kellenek, amelyek biztosítják a döntéshozatalban való részvételünket, illetve az azonos feltételeket. Egyébként most folyik az eurózóna, illetve a valutaunión kívüli országok között az a szakértői munka, amely azt dolgozza ki, hogy milyen feltételekkel csatlakozhatnánk a bankunióhoz.

Szerinte az EU költségvetéséből az unió alapelveinek megfelelően elsősorban a kevésbé fejlett régiókat kell támogatni, az pedig nem lehet, hogy a fejlett régiók támogatása növekedjen, miközben a szegényebbeké csökken. Négy magyar régió – az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi és a dél-dunántúli – is az EU húsz legszegényebb régiója közé tartozik az egy főre jutó GDP alapján, ezért alapvető fontosságú, hogy ezeknek a támogatása ne csökkenjen, és legfőképpen ne a jobb módú régiók támogatásának növelése árán.

A külügyminiszter elmondta: a 2011-ben meghirdetett globális nyitás részeként a keleti nyitás a Külügyminisztérium tevékenységének is a középpontjában áll, azt azonban látni kell, hogy a magyar kivitel továbbra is főként, 76 százalékban az EU tagállamaiba irányul. "Ez egy adottság, arra ne számítson senki, hogy a keleti nyitás meghirdetésével hirtelen többszörösére nő például az ázsiai hányad a külkereskedelmünkben" - tette hozzá.

Martonyi szerint mindenképpen meg kellene kötni a megállapodást a valutaalappal, bár az IMF konkrét pénzére nincs szükségünk, de kell egy biztonsági háló, elsősorban azért, hogy a magyar adósság refinanszírozása kevesebbe kerüljön. "Megmondom őszintén én sem értem mindig teljesen, hogy voltaképpen mit is kér tőlünk pontosan az IMF és az Európai Bizottság, milyen konkrét lépések kellenek ahhoz, hogy a tárgyalásokon tovább lépjünk" - mondta a miniszter a Világgazdaságnak.