Eldőlt: bezárják a Dunaferr hengerművét

2012.12.07. 15:03

Az ukrán ISD Donbass Csoport igazgatósága végleges döntést hozott arról, hogy a Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművét bezárják, közölte az MTI. A prémiumszabályzat és azzal összefüggésben a 2,1 százalékos béremelés kérdésében tovább tárgyalnak a szakszervezetek és a cégvezetés - közölték a társaságcsoport reprezentatív szakszervezetei pénteken az MTI-vel.

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetég és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közös közleménye szerint képviselőik az elmúlt napokban konzultációt folytattak az ISD Donbass Csoport gazdasági és jogi vezérigazgató-helyetteseivel Donyeckben.

A tárgyalás során kiderült, hogy az igazgatóság végleges döntést hozott a Lőrinci Meleghengermű bezárásáról. Ezen kívül a dunaújvárosi nagyolvasztómű 1. számú kohóját január közepe után leállítják és átépítik. Az átépítés időpontja a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt egyelőre nem ismert.

November végén leállt a munkavégzés az ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművében, a dolgozókat szabadságra küldték. Iványi Ildikó, a gyáregység üzemi szakszervezetének elnöke akkor elmondta, hogy az ügyben a cégvezetés részéről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Szerinte viszont nem szokatlan a decemberi leállás a karbantartások elvégzése miatt, de most nem erről van szó. A dolgozók egy része szabadságra megy, akinek már nincs szabadsága, az bejár a gyárba, de nem végez munkát. Az elkészült durvalemezek kiszállítása és az adminisztráció folyik, de a hengermű áll, a kemencét kihűtötték.

A Dunaferr cégvezetője és a szakszervezeti vezetők éppen Donyeckben tárgyaltak az ukrán és az orosz tulajdonos képviselőivel, többek között a cég jövőjéről is. A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy mintegy háromszáz embert érinthet a gyár esetleges bezárása, amit a vállalat augusztusban jelentett be.

A munkáltató tájékoztatása szerint a gyártás leállítása megtörtént, további intézkedésig a szabadsággal rendelkező munkavállalókat folyamatosan szabadságra küldik. Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 21-én jelentette be csoportos leépítési szándékát a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központnál, ebben 221 fő elküldésének tervét jelezték a Lőrinci Meleghengermű tevékenységének megszüntetése miatt.

A cégcsoport kommunikációs vezetője akkor azt mondta, hogy a mintegy 5300 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport a fő tevékenységéből származó veszteségei miatt kényszerül a Lőrinci Meleghengermű bezárására, valamint szigorú költségtakarékossági programjának folytatása mellett az év végéig összesen 800 dolgozója elbocsátására.

A Lőrinci Meleghengermű vesztesége az év első felében elérte az ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot), s a helyzet javulásának nincsenek jelei. A veszteség objektív oka egyebek között az, hogy az acélpiacon rendkívül alacsonyak a termékárak, elhasználódtak a gyártómű berendezései, továbbá magasak a költségek.

Korábban azt is közölték, hogy a magyar állam nem vásárolna tulajdonrészt a Dunaferrben, de minden eszközzel segíti a cég talpra állását. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy egyetlen munkahely se szűnjön meg a Dunaferrnél, de nem akarja megvásárolni a vállalatot.