Árversenytől félnek a magyar dohánycégek

2013.01.15. 20:00

Túlzónak és megalapozatlannak tartja az Európai Bizottság dohánytermékeket szabályozó javaslatát a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ). A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt állítja, hogy az EU Dohánytermék Direktívájának felülvizsgálata keretében az Európai Bizottság által benyújtott, további szigorításokról szóló javaslat nem képes teljesíteni a kívánt egészségügyi célkitűzéseket.

Előírnák többek közt ilyen a csomagoláson az elrettentő képek alkalmazását mindkét oldalon, betiltanák az ízesített termékeket, valamint egységesítenék a dobozokat. A DBMSZ szerint a szigorításnak jelentős nemzetgazdasági, mezőgazdasági és foglalkoztatási következményei lehetnek.

A szervezet szerint Magyarország a nyilvános helyi dohányzás megszüntetésével, a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedésekkel, a kiskereskedelmi dohánymonopólium létrehozásával és a képes egészségügyi figyelmezetések bevezetésével már így is elöl jár a dohányzás visszaszorítására irányuló intézkedések területén. Közleményükben kifejtik, a sokkoló fényképek és figyelmeztető szövegek bevezetésének tervezete kapcsán épp az uniós hatástanulmány fogalmazza meg, hogy az intézkedésnek nem lesz érdemi hatása.

A szövetség attól tart, hogy a tervezett szigorítások miatt olyan "negatív árverseny" alakul ki, amelynek következményeként a hazai dohánytermesztés 2-3 év alatt 75-80 százalékkal is visszaeshet. "Ez önmagában 16-17 ezer munkahely elvesztéséhez, és súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet a Nyírségben" - vélik, utalva a legjelentősebb hazai dohánytermesztő régióra.

A szervezet szerint a hatályos irányelv is kevés módosítással elérheti a célját, a jelenlegi eszközrendszerrel az EU-ban a dohányzás előfordulási aránya 10 év alatt 39-ről 28 százalékra csökkent, a cigaretta értékesítése pedig 23,3 százalékkal esett vissza.