Ezrek panaszkodnak az uniós pénzosztásra

2013.02.08. 13:51 Módosítva: 2013.02.08. 15:22

Évente átlagosan ezer úgynevezett kifogásrendezési kérelemről kell dönteni az uniós források felhasználásért felelős fejlesztési miniszternek – közölte az NFM az Index kérdésére. A héten a hvg.hu-n jelent meg a hír, hogy egy tavaly júliusi beadási határidejű, idén januárra elbírált GOP-os pályázaton a jelentkező 130 cégből csak 20 kapott támogatást, 90-et elutasítottak, és az összesen 30-40 milliárdos pályázati igénnyel szemben csak 2,5 milliárd támogatást osztottak ki (a pénz felét két cég vitte el). Bár innovációs fejlesztésekre lehetett jelentkezni, a nyertesek között szolgáltató, tanácsadó és kereskedő cégek is voltak, és a korábbi eljárásoktól eltérően ezúttal nem közölték a támogatott cégek pontszámait

Az Index információi szerint a pályázaton végül nem megalapozott költségvetés és túlárazott költségek miatt elutasított cégek jelentkezésének legtöbbje az első körben lefolytatott szakmai bírálat szerint nem volt túlárazott, és „igennel” értékelték a bírálólapjukon azt a kérdést, hogy megalapozott-e a költségvetésük. Ezért a vállalkozások többsége lapunk információi szerint kifogásrendezési eljárást kezdeményezett – ez azt jelenti, hogy a fejlesztési minisztertől kérhetik a pályázati eredmény felülvizsgálatát és érvénytelenítését (miután a szakmai bírálat és a végső, az előíráso kellenére részletesen nem indokolt döntés között ellentmondás van).

A fejlesztési minisztérium azt közölte, hogy „jelenleg 519 kifogáskezelési eljárás van folyamatban” az NFM-ben (egyébként ez nem egy kötelező eleme az uniós támogatások elbírálásának). Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ebből hány kötődik a mostani uniós pályázati botrányokhoz; mint emlékezetes, csak az elmúlt napokban több különös EU-pályázat ügye látott napvilágot, volt tender, amelyre a kiírás napjáig lehetett postán jelentkezni, volt olyan eset, amikor újonnan alapított cégek kaptak 12,5 milliárdnyi támogatást, és volt a már említett GOP-os ügy. Arra viszont az NFM-ben is számítanak, hogy idén megnő a panaszok száma: a tavalyi 1119 kifogással szemben idén „a trendeken alapuló előzetes kalkuláció szerint akár 2000 fölött is lehet a számuk” – közölte kérdésünkre a minisztérium.

Szerintük egyébként ennyi panasz nem sok: „évente körülbelül 18 ezer pályázat érkezik be a rendszerbe. Természetes, hogy ezek egy részével kapcsolatban egyes pályázók kisebb részben jogos, nagyobb részben megalapozatlan kifogásokkal élnek”. És hogy miért lesz most minden korábbinál több kifogás? Azért, mert „a szabad forrásokra, nemrég lezárt konstrukciókra a korábbi átlagos pályázatszám közel ötszöröse érkezett új igényként. A megnövekedett érdeklődés szükségszerű velejárója az elutasított és ennek kapcsán kifogásolt döntések számának arányos emelkedése” – indokoltak. A minisztérium szerint a pályázatok színvonala is romlik, mert a pályázatírók sokszor „indokolatlanul” és „rossz, előkészítetlen pályázatokkal” irányítanak egyes pályázókat az uniós pénzekre.

Egyébként akik panaszt emelnek, biztató fordulatban nemigen reménykedhetnek. Ha a pályázattal kapcsolatos eljárás „ jogszabálysértő vagy a felhívásba, a támogatási szerződésbe ütközik, a miniszter helyt ad a kifogásban foglaltaknak, egyúttal gondoskodik a jogszerű állapot helyreállításáról” – ilyen azonban a beérkező kifogásoknak csak mintegy 15 százalékában történik (egyébként nemcsak a miniszter dönthet, a kifogás beérkezése után tíz napon belül az NFÜ maga is felülvizsgálhatja a döntését).

„A helyt adó döntések jogalapja leggyakrabban az elutasító döntések indokolásával kapcsolatos hiányosság” – tudtuk meg, de probléma lehet a pályázati eljárásra, a támogatási igény befogadására, a támogatási döntés meghozatalára, a támogatói okiratok kiadására vagy a támogatási szerződések megkötésére, a költségvetésből nyújtott támogatás folyósítására, visszakövetelésére vonatkozó szabálytalanság is. Az NFM-ben egyébként elvileg harminc nap alatt kell dönteni a kifogásokról, de ez még harminc nappal meghosszabbítható, és az átlag a minisztérium tájékoztatása szerint negyven nap – vagyis a mostani botrányos GOP-pályázatokról legkésőbb március második felére döntés születhet.