Áfacsökkentésről tárgyal a kormány

2013.02.25. 07:12

Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány. Ez várhatóan március közepén történik meg, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek, mondta Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése folyamatosan napirenden van, de az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér eddig még nem tette lehetővé, mivel a 3 százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvez. Március közepére azonban a VM egy esetleges élelmiszer-áfacsökkentés lehetőségéről ismét előterjesztést készít a kormánynak.

A vidékfejlesztési tárca javaslatát azért a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen terjesztik a kormány elé, mert adóügyekben az NGM az illetékes. A javaslatról a kormány az ország anyagi lehetőségeinek függvényében dönt majd.

A vidékfejlesztési tárca ez ügyben különböző szakmai számításokat végez, de a csökkentés lehetőségeinek konkrétumairól az államtitkár nem beszélt, mondván, hogy az előterjesztésről majd a kormány dönt a mozgástér függvényében. A sajtóban eddig megjelent találgatásokat, hogy mely árucsoportokat érinthetné az áfacsökkentés, az államtitkár nem kommentálta.

Nagy Anita
Nagy Anita

Utalt ugyanakkor arra, hogy a vidékfejlesztési tárca az előterjesztés kidolgozásakor minden eddigi szakmai javaslatot figyelembe vesz. Emlékeztetett arra, hogy az esetleges élelmiszer-áfacsökkentés a feketegazdaság fehérítéséhez is jelentős mértékben hozzájárulhat. Jó példaként említette az e területen már meghozott tárcaintézkedések közül az olajos növények fordított áfájának bevezetését, amelynek tapasztalatai kedvezőek. Áprilistól ezt bevezetik az élősertésre, a félsertésre, valamint a takarmányok esetében is.

Az áfacsökkentés esélyeit mérsékelheti ugyanakkor, hogy amint az államtitkár elmondta, a döntés alapvetően a költségvetés állapotától függ. Az Európai Bizottság épp pénteken tette egyértelművé, hogy megalapozatlanul ambiciózusnak tartja az idei költségvetési és gazdaságpolitikai terveinket, és az 1 százalékos növekedés helyett recessziót, igaz, csak 0,1 százalékosat vár. Emiatt a deficit a GDP 3,4 százaléka lehet, ha nem tesz a kormány újabb intézkedéseket – a megszorítások az elemzők szerint elérhetik a 200-300 milliárd forintot is.