Forintleértékelést akar Matolcsy?

2013.03.05. 18:16
Tovább erősödtek az aggályok a jegybanki függetlenség miatt Matolcsy György jegybankelnöki beiktatását követően. Matolcsy szerdán tesz esküt az államfő előtt, és veszi át ténylegesen a központi bank irányítását. A Portfolio.hu külföldi szakértők legfrissebb kommentárjai alapján foglalta össze, mik lehetnek az új MNB-elnök legfontosabb terve.

Továbbra is valószínűnek mondható a nem konvencionális jegybanki eszközök jövőbeni használta, ami feltehetően az ország devizaadósság problémájának csökkentésére irányulna, írja laptársunk. A külföldi elemzők szerint ezen új lépések a devizatartalékokat is érintenék. Amennyiben mindezek (egyelőre) nem is történnek meg, akkor is az alapkamat további csökkentésére számíthatunk az elkövetkező hónapokban – olvasható ki az elemzők véleményéből.

Bár a forint a legrosszabban teljesítő devizák közé tartozik jelenleg, csak egy még súlyosabb forintgyengülés vehetné rá a monetáris tanácsot a jelenlegi csökkenő kamatpálya felhagyására. Az ugyanis az ország devizában való eladósodottsága miatt, már pénzügyi stabilitási kockázatot jelentene. A gazdaság beindítása a választások előtt ugyanakkor nagyon vonzó lehet a kormány számára, mely erős ösztönzőt adhat, hogy nem konvencionális eszközökhöz nyúljanak - jegyzik meg a Capital Economics elemzői.

Egy lehetséges akció keretében átváltanák a privát szféra deviza adósságállományát forintra és a további árfolyam különbözetből eredő veszteségeket vagy a bankszektor vagy az MNB szenvedné el – fejtik ki a Capital Economics közgazdászai. Itt lényegileg a végtörlesztéshez hasonlóan egy rögzített árfolyamot képzelhetünk el, ahol a bankokkal szembeni devizakövetelés és az alacsonyabb forinttörlesztésből beszerezhető spotpiaci devizamennyiség különbsége a jegybank tartalékait csökkentené.

A Nordea piaci elemzői szerint is megnőtt a nem konvencionális eszközöknek a valószínűsége Matolcsy hivatalba lépésével, ám ők ezek bevetését nem tartják valószínűnek egyelőre. Szerintük egy efféle lépés destabilizálná a piacot, melyet a jegybank is jól lát, ezért az csak a hosszabb távon vetné be az eszközeit a gazdaság élénkítésére.

A jegybank alapító okiratában véghezvitt változtatások alapján, melyek az elnök hatáskörét bővítik, az elemzők arra következtetnek, hogy a kormányhatalom központosítását láthatjuk egy lojalista kezében.

Az új jegybankelnök valójában a forint leértékelését szeretné, állapítják meg a Nomura elemzői. Ezzel az ország versenyképességére, illetve közvetve a gazdasági növekedésre próbálna hatni. A forint-euró árfolyamban megfigyelt gyengülés ezzel lehet összhangban véleményük szerint. Jelenleg ennek csak az időzítése lehet a kérdéses, mely feltehetően a devizaadósság problémájának a rendezése után várható.