Kapolyi nem ismerte el bűnösségét

2013.03.07. 11:52

Nem ismerte el bűnösségét csütörtökön tett vallomásában az MVM-ügyben folyó perben Kapolyi László, a System Consulting Zrt. tulajdonosa, aki harmadrendű vádlott a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó hűtlen kezelés miatt folyó eljárásban.

A Kaposvári Törvényszéken Kapolyi László csak részben tett vallomást, kérdésekre pedig nem kívánt válaszolni. Annyit azonban már meghallgatása elején közölt, hogy nem tartja magát bűnösnek. A Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis Istvánt, az MVM, illetve a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és öt vádlott-társát. Kapolyi László terhére rója a vádhatóság, hogy az MVM-nek 14 milliárd forintos kárt okozott - amelyből 12 milliárd megtérült - a vásárosnaményi erőmű félbeszakadt beruházása kapcsán.

A vásárosnaményi beruházás finanszírozásának leállításáról a Magyar Villamos Művek (MVM) két évvel ezelőtt döntött. A 230 megawatt kapacitású erőmű építése még csak előkészület alatt állt, az MVM és a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting közös projekttársasága, a Kárpát Energo építette volna.

Mint ismert, az MVM 2008 februárjában 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a vásárosnaményi gázerőművet építő Kárpát Energo Zrt.-ben. A tulajdonszerzés után az MVM az erőműberuházás megvalósulását célzó 55,3 millió euró hitelt nyújtott a cégnek.

A Kárpát Energo márciusban a teljes hitelkeretet lehívta, és abból 32,5 milliárd euró befektetési kölcsön címén azonnal továbbutalt a Power Investments International nevű luxemburgi cégnek, amelynek egy a Kajmán-szigeteken bejegyzett postafiókcég volt a tulajdonosa. A befektetési kölcsönnek aztán nyoma veszett, a vásárosnaményi gázerőmű pedig a mai napig nem épült meg, holott 2010-re már működő erőművet ígértek.

Az MVM 2010-ben felfüggesztette a beruházást, értékvesztésként írta le a Kárpát Energo részére nyújtott előlegeket és kölcsönöket. Az éves beszámolók szerint 2008-2009-ben összességében mintegy 17,6 milliárd forintot bukott az MVM-csoport a Kárpát Energo akvizíciója miatt.