Tizenegy MVM-es ügyben nyomoznak

2012.04.02. 14:18

"A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) feljelentése alapján folytatunk nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt 2009. április közepe óta. A nyomozás tárgya 11 gazdasági esemény, mely az MVM Zrt. és kapcsolt vállalkozásainak 2006-2008. évi tevékenységét érinti" - közölte lapunk kérdésére Bartha László rendőr alezredes a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

"A büntetőeljárás során 2011. július 1-jén kezdtük meg a gyanúsítottak kihallgatását, összesen nyolc személy került terheltként bevonásra az eljárásba, akik közül egy gyanúsított elhalálozott.  A közelmúltban az alapeljárástól három ügyrész elkülönítésére került sor, amelyet öt gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal fejeztünk be. A Fővárosi Főügyészség ezen ügyekben a nyomozások továbbfolytatását rendelte el, ennek értelmében azok visszaegyesítésre kerültek az alapeljáráshoz" - mondta.

Bűnszervezet

A bűnszervezet fogalmát a Btk. 137. § 8. pontja határozza meg: három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. A bűnszervezetben történő elkövetés általános minősítő körülmény, fennállása esetén a bűncselekmény büntetési tételének felső határa kétszeresére emelkedik.

Mint arról az Index múlt héten beszámolt, a nyomozás során ez idáig kihallgatott személyek gyanúsításait bűnszervezetben való elkövetéssel egészítették ki. A korábbi hírek szerint a gyanúsítottak között van Kocsis István volt vezérigazgató, Szász András korábbi főtanácsadó, Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és Kapolyi László, az MSZP volt országgyűlési képviselője. Molnár László, akit Kocsis István jobbkezének tartottak, időközben meghalt.

A megbízott nemzetközi ügyvédi iroda által 2008–2009-ben lefolytatott belső vizsgálat megállapításai szerint az MVM Csoport részéről eljáró személyek esetében sikkasztás és hűtlen kezelés, a résztvevő külső felek oldalán orgazdaság, pénzmosás és jogosulatlan befektetési tevékenység, valamint a bűnszövetkezeti elkövetési forma gyanúját veti fel az offshore cégekhez került milliárdok ügye. Amint arra az Index cikksorozatából fény derült, az MVM-ügyben érintett offshore cégek Szász Andráshoz, és üzlettársához, a bécsi illetőségű Alexander Gerstl-hez köthetők. Szász az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt, az MVM nemzetközi terjeszkedésére vonatkozó tanácsokat adott a vezérigazgatónak.