MVM-milliárdok offshore cégeknek

2009.03.10. 23:00 Módosítva: 2009.03.10. 23:18
Közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, melyet az FTC angol befektetőjének budapesti helytartója, Szász András képvisel Luxemburgban. Az MVM-nél belső vizsgálat zajlik az ügyben, Szász András szerint már minden elrendeződött.

Az Index birtokába került dokumentumok szerint több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat. Az állami tulajdonú óriásvállalat új menedzsmentje külső szakértők - jogászok és könyvvizsgálók - bevonásával világíttatta át az MVM tavaly leváltott, azóta a BKV-t irányító volt vezérigazgatója, Kocsis István idejében lezajlott nagy értékű tranzakciókat. Az MVM-csoport tagvállalatainál, például a Paksi Atomerőműnél is belső vizsgálatok folytak. Az MVM-nél befektetési, tanácsadói, és kölcsönszerződéseket vizsgáltak.

Az egyik vizsgált ügylet a Kárpát Energo Zrt.-vel kötött, vállalatfinanszírozási célú hitelszerződés volt. A Kárpát Energo Zrt. Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. projekttársasága, amelyben az MVM 2008. február 14-én 51 százalékos tulajdonrészt szerzett. A Kárpát Energo igazgatóságának elnöke Molnár László, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, Kocsis István bizalmi embere lett, miután az MVM beszállt a cégbe.

Mozgalmas időszak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. március 11-én váratlanul bejelentette, hogy leváltja Kocsist az MVM éléről. Március 13-án az MVM 55,3 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 15 milliárd forintos) általános vállalatfinanszírozási célú, a vásárosnaményi gázerőmű megvalósítását célzó hitelszerződést kötött a Kárpát Energóval. Március 17-én a hitelfelvevő teljes egészében lehívta az MVM-kölcsönt. Ebben az időszakban Molnár László vezette a Kárpát Energót, és az MVM részéről is ő engedélyezte az ügyletet gazdasági vezérhelyettesként.

Március 20-án a Kárpát Energo 32,553 millió eurót (mintegy 9 milliárd forintot) utalt át a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevű luxemburgi cégnek befektetési kölcsönként. Az ügyletet lehetővé tévő kölcsönszerződés február 28-án, vagyis az MVM tulajdonszerzése után, ám az MVM által delegált tisztségviselők megválasztását megelőzően köttetett, és nem felelt meg a független felek által megkötött kölcsönszerződésekkel szemben támasztott követelményeknek, hiányoztak belőle az ilyenkor szokásos biztosítékok és felmondási okok.

A Power Investments II. május 24-én 1,724 millió eurót (nagyjából 430 millió forintot) fizetett az MVM-nek "vértes vételár 1. része" címen. Ezt a befizetést azonban a Vértesi Erőmű Zrt.-t privatizáló Kapolyi László cégének, a System Consulting Zrt.-nek kellett volna teljesítenie. Tatabánya polgármestere, Bencsik János szerint nem kizárt, hogy a befizetésre az MVM-től származó hitel terhére került sor, vagyis Kapolyi az MVM hiteléből fizethetett az MVM tulajdonában álló erőműért, amelyet szén-dioxid kvótákkal is kistafíroztak.

2008. júniusától még bonyolultabbá vált a történet. A Kárpát Energo június 9-én 5,748 millió euró (1,4 milliárd forint) értékben részvényeket jegyzett a Power Investments II-ben, de a tőkeemelésre már ezt megelőzően, március 20-án, a 9 milliárdos kölcsön lehívásával egyidejűleg sor került. Június 13-án a Kárpát Energo ezt a részesedést továbbértékesítette egy ismeretlen hátterű, System Investment Corporation nevű panamai cég részére.

Kajmán-szigeteki emberünk

A luxemburgi cégnyilvántartás szerint a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevű céget 2007. december 21-én jegyezték be 12.500 eurós törzstőkével. A vállalat tulajdonosa a Kajmán-szigeteken bejegyzett Power Investments International offshore cég. A Kajmán-szigeteki Power Investments International székhelye egy postafiók az Ugland House nevű irodaépületben. Leányvállalata, a Power Investments International II. luxemburgi cég vezető tisztségviselője Szász András, a vezető tisztségviselő értesítési címe megegyezik a Kajmán-szigeteki anyavállalatéval.

Obama is beszólt a Kajmán-szigeteknek

A brit fennhatóság alá tartozó Kajmán-szigetek a világ egyik legfelkapottabb offshore adóparadicsoma, ott ugyanis nem létezik társasági adó. Barack Obama amerikai elnök tavaly, még szenátorként a Kajmán-szigetekkel példálózott az adóelkerülésről. "Van egy ház a Kajmán-szigeteken, amelyben állítólag tizenkétezer vállalat működik. Ez vagy a legnagyobb épület, vagy a legnagyobb adócsalás [a világon]" - mondta. Ez a ház az Ugland House.

A Power Investments II. S.Á.R.L. vezető tisztségviselőjének egyéb adatai azonban a budapesti Szász Andráséval egyeznek meg, aki a Ferencváros skót befektetőjét, Kevin McCabe-et képviseli az Esplanade Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. Az Esplanade Kft. egy 3 milliárd forintos ajánlattal 2008. februárjában nyerte meg a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács pályázatát az FTC üllői úti ingatlanára. Szász András megkeresésünkre nem cáfolta, hogy a Kajmán-szigeteken ő képviseli a luxemburgi céget.

Titkos áramvásárlási szerződések

2008 decemberében Kapolyi László írásban bejelentette, hogy eláll a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, és a Power Investments II. által felvett kölcsön fedezetéül felajánlotta az erőműtársaságért már megfizetett vételárat, a System Consultingnak a Kárpát Energóban még meglévő 25 százalékos részvénycsomagját, és a Kárpát Energóval szemben fennálló követeléseit. Az MVM által lefolytatott vizsgálat szerint azonban mindez nem fedezi a teljes összeget.

2008. december 31-én Kapolyi azt is közölte, hogy a System Consulting pénzügyi ellehetetlenülés miatt nem veszi át a Vértesi Erőműtől 2009-re megrendelt 250 megawatt áramot. Mivel az erőmű saját kapacitásából csak 40 megawattot tudott részére lekötni, a fennmaradt 210 megawatt beszerzésére 11 áramkereskedővel szerződött. A kereskedőket mintegy 20 milliárd forintos kár érte emiatt, amit a Vértesi Erőmű Zrt.-től követelnek, az viszont nem tudja behajtani a System Consultingon, mert nem írtak alá szerződést a megrendelésről, amelyet a Vértesi Erőmű anyacége, az MVM elől is eltitkolt.

Feltehetően a fent vázolt eseménysor vezetett oda, hogy idén január 12-én rendkívüli közgyűlés menesztette a Vértesi Erőmű Zrt. teljes igazgatóságát. Gálos Tibor vezérigazgató helyére Szabó Pál volt enerigaügyi miniszter került, a hoppon maradt áramkereskedőkkel még egyezkednek.

Minden elrendeződött

Ami az offshore-milliárdokat illeti, Szász Andrástól szerettük volna megtudni, hogy milyen befektetéseket eszközölt az MVM-től a Kárpát Energón keresztül érkezett milliárdokból. Hogy tulajdonosa-e a Power Investments International nevű Kajmán-szigeteki, vagy a System Investment Corporation nevű panamai cégnek? Hogy a Power Investments II. miért, és milyen forrásból fizetett a Vértesi Erőműért a System Consulting helyett az MVM-nek?

Egy magyar nádor

Szász András neve felbukkant a Nádor-, a Postabank-, és a Kulcsár- ügyben is, de Kapolyival közös boltjáról eddig nem tudtunk. A nyolcvanas években az Intranszmasnak, majd egy magyar-osztrák elektronikai vegyesvállalatnak dolgozott, a rendszerváltás után pedig Máté Lászlóval, az MSZP akkori pénztárnokával részt vett az orosz államadósság lebontásában. Részletesebben februári összeállításunkban olvashat erről az igazán rejtélyes személyiségről.

Megkeresésünkre Szász András arról tájékoztatott minket, hogy "tudomásom szerint a System Consulting rendezte elszámolását a Kárpát-Energo-val és ezzel egyidejűleg a Power Investments Intrenational II és a System Consulting, valamint a Power Investments International II és a Kárpát-Energo közötti elszámolások is elrendeződtek. Tekintettel arra, hogy egyéb kérdéseire adandó válaszaim üzleti titkot sértenének, így engedje meg, hogy további részletekről ne tájékoztassam. Remélem, örömére szolgál, hogy az Ön által említett tranzakció problémamentesen lezárult."

Kronológia

2007. december 21. A Power Investments International (Kajmán-szigetek) céget alapít Power Investments International II. (Luxemburg) néven

2008. február 14. Az MVM tulajdonrészt vásárol a Kárpát Energo-ban

2008. március 11. Gyurcsány bejelenti: leváltja Kocsist az MVM éléről

2008. március 13. Az MVM 55,3 millió eurós hitelszerződést köt a Kárpát Energo-val

2008. március 17. A Kárpát Energo teljes egészében lehívja az MVM-kölcsönt

2008. március 20. A Kárpát Energo 32,5 millió eurót utal a Power Investments II-nek

2008. május 24. A Power Investments II 1,7 millió eurót utal az MVM-nek

2008. június 9. A Kárpát Energo 5,748 millió euróért tulajdonrészt vásárol a Power Investments II-ben

2008. június 13. A Kárpát Energo Power Investments II. tulajdonrésze a System Investment Corporation (Panama)-hoz kerül

2008. szeptember 24. A magyar kormány plusz 6 millió euró értékű szén-dioxid kvótát szavaz meg a Vértesi Erőműnek

2008. december 10. A System Consulting visszalép a Vértesi Erőmű megvásárlásától

2008. december 31. A System Consulting visszalép a Vértesi Erőmű által kötött áramvásárlási szerződésektől

2009. január 12. Menesztik a Vértesi Erőmű vezérigazgatóját és teljes igazgatóságát

A cikket itt lehet kommentálni