no

Ahol az amerikaiak kéregetnek

2013.03.23. 09:26
Ciprus vészhelyzetben van, zárva vannak a bankok, de lakosság egyelőre inkább csak ideges a várható fejlemények miatt. Olvasóink beszámolói alapján az derül ki, hogy komoly fennakadás nincs, de eléggé megváltoztatja az emberek életét, hogy nem férnek hozzá a pénzükhöz. A tüntetések sem igazán komolyak, mindenki vár még valami megnyugtató megoldásra. Az emberek ízlés szerint a jobboldalt, a baloldalt vagy németeket hibáztatják. Eközben számos érintett külföldi betétes személyesen mentené a vagyonát.

Ahogy azt korábban megírtuk, Ciprus súlyos válságba került, 17 milliárd eurót kellene előteremteniük, különben májusra becsődöl az ország. Ehhez az EU 10 milliárdot adott volna, de hiányzó összegért a helyi bankbetétek megadóztatását javasolta, mivel az ottani betétek felét orosz pénzek adják, amiket nem akarnak európai pénzből kimenteni.

A százmilliárd forintos nagyságrendű magyar betéteket is érintő hírek nyomán zárolták az országban a megtakarításokat, csak látra szóló pénzeket lehet felvenni, ami nyomán kitört a pánik, zárva tartanak a bankok és átmeneti készpénzhiány is fellépett az országban.

Megmentették a Népbankot

A ciprusi parlament jóváhagyta péntek este a jegybank bankrendszer átstrukturálására vonatkozó tervezetét, amely a törvényhozás által elfogadott harmadik, egyúttal a leginkább vitatott intézkedés volt ezen az estén az euróövezeti mentőcsomag megszerzéséért.

A tervezetet huszonhat képviselő támogatta, kettő ellene szavazott, huszonöt pedig tartózkodott. A bajba jutott bankoknál különválasztják a jó kintlevőségeket a kétesektől. Ez különösen a második legnagyobb bankot, a Népbankot (Laiki) érinti. Az intézkedéssel megmentették a Laiki nyolcezer alkalmazottjának állását, csak néhány száz dolgozótól kell megválnia. (MTI)

Az országban azóta súlyosbodott a helyzet, a parlament leszavazta a betétek adóztatását, de úgy tűnik, hogy nincs alternatív ötletük arra, hogy egyébként honnét lenne pénz. Hiába indult egyfajta B-tervként Oroszországba házalni Mihail Szarrisz pénzügyminiszter, és időközben a kormány által gyorsan bedobott  C- és D-tervükről is kiderült, hogy nem jelentenek megnyugtató megoldást.

A Cipruson élő, dolgozó vagy csak nyaraló magyarok beszámolói szerint a helyzet igencsak meglepte a helyieket. Múlt szombaton, amikor betétzárolás kiderült még karnevál volt az országban, azóta azonban mindenkinek szembesülnie kellett azzal, hogy nem fog hozzáférni a pénzéhez.

Az emberek idegesek, a beszélgetések során alig van más téma, mint a kialakult helyzet, főleg az oroszoktól várják a segítstéget, és jórészt a szembenálló politikai oldalt hibáztatják. Direkt pánik vagy komoly fennakadás azonban még nincs, egyelőre mindenki izgatottan várja fejleményeket, a pénzhiányból adódó kellemetlenségekkel egyelőre meg tudnak birkózni a ciprusiak.

Kezdi felütni a fejét a pénzhiány

"Az egyik munkatársam azt mondta az előbb, hogy ha a bankok nem nyitnak ki nagyon sürgősen, nem fog tudni munkába sem jönni, mert nem lesz pénze üzemanyagot venni, ami nyilván nem fog prioritást élvezni az élelmiszer vásárlása előtt" - számol be egyik olvasónk Limasszolból.

A ciprusi számlák teljes egészében zárolva vannak. Nem lehet tranzakciót kezdeményezni, fogadni, repülőjegyet foglalni, lényegében semmit, egyes bankkártyákkal sok helyen nem lehet fizetni sem. Az ATM-ekből lehet csak pénzt felvenni, de legfeljebb napi 200 eurót, így sokan minden nap sorakoznak a még nem kifogyott automaták előtt, hogy minél többet kimenekítsenek a pénzükből.

"Kedd délben készültünk elhagyni a szállodát, találkoztunk négy, harmincas éveiben járó amerikai férfival, akik épp akkor érkeztek meg az USA-ból Ciprusra. Nem azért, mert márciusban jó Ciprusra látogatni, hanem azért,hogy megpróbálják kivenni a pénzüket a számlájukról"- mesélte egyik olvasónk. Egy másikuk arról számol be, hogy egyre több milliomos orosz érekzett a magánrepülőikkel, hasonló gyors pénzmentési céllal.

"Egy magániskolában tanítok, de a gyerekek szülei nem tudják kifizetni ebben a hónapban a tandíjat, mert nem jutnak hozzá a pénzükhöz. Ezen a héten csak egy tanuló fizette ki a havidíjat, aki pont egy orosz kislány. Sokan még éjjel is sorakoznak az ATM-eknél"  - mondja egy ott dolgozó magyar tanárnő.

Nem kell fizetni a rendőrnek

"Itt korábban el sem tudtak képzelni a ciprusiak, hogy milyen az, ha valaki pénzt kereget az utcán (mármint azok a ciprióták akik még nem jártak Budapesten). Most már kétszer is láttam a boltok előtt pénzért könyörgő embereket, bár ők külföldiek voltak" -mondja tovább.

"Egy ismerősöm parkolni akart, de jött a rendőr, hogy ott fizetnie kell a parkolásért 3 eurót. A hölgy elmondta, hogy nincs semmi készpénze a zárva lévő bankok miatt, mire a rendőr csak legyintett, hogy akkor jól van."

Egy másik olvasó viszont épp az ellenkezőjéről számol be. Ők hét eleji ciprusi látogatásukon nem láttak sorokat az ATM-eknél, "viszon találkoztunk német riporterekkel Lefkosiában, akik kétségbeesetten álltak készenlétben egy pénzautomatánál, hogy végre lefilmezhessenek valakit, aki nem tud felvenni pénzt, de hiába vártak."

A jobboldal, a baloldal és Németország lehet a hibás

"Az emberek két csoportra oszlanak, ugyanúgy mint otthon. A jobboldalhoz húzók egyertelműen a volt elnököt hibáztatják, mondván az ő kommunista vezetése sodorta ilyen mély gödörbe az országot. Nikosz Anasztaziadesznek pedig nem volt választási lehetősege, mert belekényszerült ebbe a helyzetbe. A másik oldal pedig azzal érvel, hogy ha a Dimitrisz Xrirtofiasz maradt volna, akkor nem törtenhetne meg az, hogy befagyasztják és esetleg megadóztatják a polgárok pénzét."

Egy odalátogató nyaralónak a szállodásokkal akadt némi kellemetlensége: "A férjem német, amit a recepciósok nem hagytak szó nélkül. Egész pontosan azt kérdezték tőle elég szigorúan, hogy miért csinálják ezt a németek a ciprusiakkal, de aztán egy jó viccelődés lett belőle."

Nincs nagy felfordulás

Szinte folyamatosak az országban a tüntetések, de a hangzatos ellenzéki felhívások ellenére egyenlőre igazán nagy balhé nem történt. "Az emberek ott állnak a parlament előtt, kicsit  kiabálnak, de nincs különösebb rendbontás. Habár látni, hogy készenléti rendőrök is vigyaznak a tömegre, hogy ilyesmi ne is fordulhasson elő" - írta olvasónk.

Jellemzően azt dolgozzák fel nehezen a ciprusiak, hogy miert "nekik kell megfizetni azt,amit az előző vezetés elrontott.  Emellett a helyi nagy Laiki bank valószinűleg nem fog többet kinyitni, még az ő alkalmazottjaik mennek az utcára tüntetni."

Olvasónk szerint összességében azért "nem tragikus a helyzet. Itt az átlag ciprusi család otthoni viszonyokhoz képest jól él, például rendszerint 3 autójuk van. Mondjuk egyébként itt nincs tömegközlekedés, a tengerparton mennek buszok, de csak a turistákat szallitjak a városközpontokba és vissza. Egyébként pedig itt fontos a család, nagy az összetartás, kisegítik most egymást".

Egy magyar szállodai dolgozó azt tette hozzá, hogy mindezek ellenére "a szallodák nagy része már tele van foglalásokkal, sok turistára számítunk."

Összességében tehát bár aggódnak a várható fejlemények miatt, egyelőre nincs akkora vészhelyzet a ciprusi lakossság szerint, mint amekkora esetleg kívülről látszhat. "Ha olyan nagy káosz lenne, már rég otthon lennék"- foglalja össze az egyik magyar szemtanú is.