no

Egymásnak ellentmondó hírek Ciprusról

2013.03.24. 00:25

A ciprusi kormány és a nemzetközi hitelezők szövevényes tárgyalásokba bonyolódtak szombat este a szigetországnak nyújtandó mentőcsomag feltételeiről. A tárgyalások állásáról egymásnak ellentmondó információk szivárogtak ki.

Egy pénzügyminisztériumi tisztségviselő azt mondta, hogy nagyon közel állnak egy olyan megállapodáshoz, ami szerint 20 és 25 százalék közötti egyszeri adót vetnek ki a bankbetétek 100 ezer euró feletti részére a legnagyobb bajban lévő hitelezőnél, a Bank of Cyprusnál.

Egy szintén meg nem nevezett banktiszviselő viszont azt mondta: egyelőre nincs kilátás megállapodásra, ez legfeljebb vasárnap lehetséges.

Ahol az amerikaiak kéregetnek

Ciprus vészhelyzetben van, zárva vannak a bankok, de lakosság egyelőre inkább csak ideges a várható fejlemények miatt. Olvasóink beszámolói alapján az derül ki, hogy komoly fennakadás nincs, de eléggé megváltoztatja az emberek életét, hogy nem férnek hozzá a pénzükhöz. A tüntetések sem igazán komolyak, mindenki vár még valami megnyugtató megoldásra. Az emberek ízlés szerint a jobboldalt, a baloldalt vagy németeket hibáztatják. Eközben számos érintett külföldi betétes személyesen mentené a vagyonát. Ilyen most a feszült várakozás Cipruson>>>

Közben a CNA ciprusi állami hírügynökség idézett egy magas rangú tisztségviselőt (szintén név nélkül), aki azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „merev álláspontja” miatt nincs kilátás megállapodásra – jelentette az AP.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy idézte a CNA-t, hogy az illető, akit megszólaltatott, azt mondta: az IMF képviselői „félóránként újabb követelésekkel állnak elő”.

Mindezek előtt egy nicosiai kormányzati forrás azt közölte a Reuters szerint: a kormány megállapodott az Európai Unióval és az IMF-fel, hogy 20 százalékos adót vetnek ki a Bank of Cyprusban lévő, 100 ezer euró feletti betétekre, és 4 százalékot a többi pénzintézet hasonló nagyságú betéteire.

Ciprusnak a mentőcsomag megszerzéséhez 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie. Korábban 15-25 százalékos illetékről terjedtek el hírek a pénzügyi körökben.