Hol kaphat frissdiplomás nettó kétszázezret?

2013.04.10. 11:47

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92%-a foglalkoztat frissdiplomásokat. A felsőfokú végzettséget újonnan megszerzők átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérre számíthatnak – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola karriernapján kiállító cégek között evégzett kutatásból.

A főiskola rendezvényén huszonhat hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat vett részt. A BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kara által készített kutatás célja az volt, hogy feltérképezze: milyen mértékű szakértelmet és tudást, illetve gyakorlatot, továbbá milyen készségeket várnak el a munkáltatók a frissen diplomázottaktól.

A felmérés szerint a cégek túlnyomó többsége foglalkoztat egyetemről, főiskoláról kikerülő fiatalokat (csak két vállalat válaszolt erre a kérdésre nemmel). A megkérdezettek 37 százaléka tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, 29 százalékuk évi 6-10 pályakezdőt alkalmaz, a maradék 30 százalékból nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg a négy-öt és a 2-3 frissdiplomást alkalmazók.

A megkérdezett vállalatok 92 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek 69 százalékánál azt mondták: az új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet. A cégek által elvárt legfontosabb öt képesség az idegennyelv-ismeret, a jó kommunikációs készség, a határozott és önálló fellépés, de elvárás a szépségversenyek zsűrijének indoklásából ismert „pozitív kisugárzás” és a rugalmasság is.

A kutatásban részt vevő vállalatok 61 százalék 100-150 ezer forint között határozta meg a frissdiplomások havi nettó átlagkeresetét. A vállalatok nagyjából ötöde (22 százalék) 150-200 ezer forint között adna, és a csak a vendéglátó és kereskedelmi cégek 8 százalékánál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ami megdöbbentő: a vállalatok 9 százaléka nettó 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért jelölt meg a leendő diplomás munkavállalóinak.