280 ezer forint a fővárosi kezdőbér

2012.08.03. 08:04 Módosítva: 2012.08.03. 08:05
A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van és csak kevés cég fordít külön figyelmet a pályakezdők bérezésére, derül ki a Hay Group 2012-es jövedelemszint-felméréséből.

Azon cégeknél, amelyek külön pályakezdői béreket kínálnak, a medián belépő bér bruttó 240 ezer forint az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint a mesterdiplomával rendelkezőknek − állapította meg a Hay Group Magyarország 2012-es jövedelemszint-felmérése - írja a Napi Gazdaság. Nem jelentős tehát a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban. Ha az első egy-két évet kitöltik a munkahelyükön, akkor gyorsrajtot vesz a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelésnél átlagosan 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, ami a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk.

A Hay Group külön elemzést készít a budapesti pályakezdőkre, mivel ott a legtöbb cég versenyez a munkaerőpiacra belépőkért. Az adatok szerint a fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest; a kezdőbér esetükben 280 ezer forint. Ez magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint azzal, hogy a jóval országos átlag felett fizető ágazatok a fővárosban és környékén tömörülnek. Emellett a fővárosban található a szolgáltatóközpontok (ssc-k) zöme, amelyek sok pályakezdőt alkalmaznak viszonylag magas béren. Az egyes szakmák közül a rangsor elején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak 300 ezer forintot is meghaladó kezdőfizetéssel. A legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.

A Hay Group tapasztalatai szerint a cégek ritkán figyelnek tudatosan a pályakezdőkre, külön kezdőcsomagot kínálva. Még a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén is ritka a kitüntetett szerep. Bár szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, a bérezésüket az általános vállalati politikához illesztik és külön tervet ritkán alkalmaznak rájuk. A felmérésben részt vevő cégek 7,5 százaléka állította csupán, hogy más béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben, másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, a cégek pedig ugyanazért az összegért jellemzően nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják.