Energiacellával lesz Orbánnak kétharmada?

2013.04.10. 10:09

"Nem zavar, hogy ennyit össze-vissza találgatnak, örülök, hogy a média ennyit foglalkozik ezzel az energiacellával" - írta szerdai Facebook-bejegyzésében Széles Gábor, nagyvállalkozó, egyben végre megnevezve, mi is az az álma, ami ha bejön, "Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs és Orbán Viktor kétharmaddal nyer megint”.

Széles bejegyzésében azt írta, Tesla munkásságát hihetetlenül tiszteli és egy szellemi óriásnak tartja, de szerinte az "energia kicsatolásában" ott tévedett, hogy ezt nagy feszültségen akarta megvalósítani.

Az üzletember szerint ugyanakkor ma már nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hogyan lehet a találmányhoz a "stabil nagysorozatú gyártást megvalósítani úgy, hogy közben tömegével teremtünk munkahelyeket."

Most azon dolgoznak, hogy lehet a milliós sorozatgyártás feltételeit megteremteni és a 150 kilogrammos egységek logisztikáját, kereskedelmét megszervezni. Fontos, hogy a hagyományos energiaszolgáltatók "ne szembe jöjjenek, hanem együtt meneteljünk" - vélte Széles. A sorozatgyártás szerinte ősszel indulhat meg.

A vállalkozó tehát végre nevén nevezte a Magyarországot dinamikusan növekedési pályára állító, forradalmi terméket, a dolog egyetlen szépséghibája, hogy nem kerültünk sokkal közelebb a megoldáshoz mégsem, hiszen önmagában az energiacella elég sok mindent jelenthet.

Széles állításaival kapcsolatban megkerestük Härtlein Károlyt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizikusát.  A szakember szerint az energiacella koncepciója valószínűleg minden tudományos alapot nélkülöz: bár a szövegből nem lehet pontosan megállapítani, mire gondol a vállalkozó, az biztos, hogy az energiatermelésnek ilyen módja manapság nem lehetséges. Aki esetleg megoldja, Nobel-díjat érdemel.