Az álláskeresőket riogatja a londoni magyar konzulátus

2013.04.19. 16:46

A Londoni Magyar Konzulátus egy Facebook-bejegyzésben beszéli le a londoni, illetve angliai munkavállalásról azokat, akik úgy mennének ki, hogy nincs biztos állásajánlatuk, illetve elég sok pénzük az első időszak átvészelésédhez. Azt  írják, az utóbbi hetekben, hónapokban egyre több problémával találkoznak a magyar állampolgárok egyesült királyságbeli munkavállalásával kapcsolatosan. A beérkező információk és jelzések alapján a konzulátus úgy látja, hogy a helyszíni munkakeresés esélyei jelentősen beszűkültek.

Mire figyelj oda?

Komoly gondokkal találhatják szembe magukat a kiutazó magyar állampolgárok, különösen azokban az esetekben, ha a hosszabb idejű tartózkodás anyagi fedezete hiányzik.

A konzulátus figyelmeztet mindenkit, hogy a magyar állampolgár az Egyesült Királyságban saját és családja fenntartásáról már a munkakeresés időszaka alatt gondoskodni köteles! "Ha a munkakeresési próbálkozások nem járnak sikerrel, a magyar állampolgárnak saját magának kell fedeznie hazautazása költségeit... Külföldi munkavállalásra csak azok vállalkozzanak, akik elfogadható szinten beszélik az angol nyelvet, munkavállalási terveiket kellő alapossággal előkészítették, megbízható szerződés van a kezükben, és elég pénzük van a munka megkezdéséig, illetve az első fizetés folyósításáig."

Mennyi pénz lehet elég?

Az induláshoz legalább 350-500 ezer forint tartalék kell (London nyilván drágább, mint a vidéki Anglia), de ez is csak akkor elég, ha a kiutazó már az első hónapban kap munkát és fizetést, a szállásköltséget ugyanis előre kell kifizetni, valamint megélhetési és útiköltséggel is számolni kell.

A szállás bérlésekor általában kétheti bérleti díjat kell előre kifizetni, ezen felül pedig legalább kétheti kauciót is le kell tenni. Egy egyszemélyes szoba bérlése heti 70-80 fontnál kezdődik, ez azonban általában meglehetősen alacsony színvonalú szállást jelent. Aki nem fizet időben, azt akár már másnap az utcára tehetik.

Mikor jön a fizetés?

Fizetést a munkáltatók hetente, kéthetente vagy havonta adnak, és a helyi gyakorlat alapján a munkavállaló a munka megkezdését követően legkorábban két hét elteltével kaphatja meg a bérét.

Még egy biztos munkalehetőség esetén is érhetik kellemetlen tapasztalatok a munkavállalókat, ezért célszerű legalább annyi pénzt tartalékolni, amennyiből szükség esetén haza lehet utazni Magyarországra - figyelmezetet a konzulátus. Amennyiben a hazautazás költségeit a magyar állampolgár nem tudja fedezni, akkor kizárólag (magyarországi) rokonaira, ismerőseire számíthat, mivel a konzulátus a hazajutáshoz nem tud anyagi segítséget nyújtani, és átmeneti szállást sem tud biztosítani.

Sok a kamu álláshirdetés

A konzulátusnak nincs lehetősége arra, hogy egy munkalehetőség valódiságáról, vagy egy konkrét cégről információkat szerezzen be, ezért azt javasolja, hogy a kiutazás, illetve a munkaszerződés aláírása előtt mindenki próbáljon meg a neten információkat szerezni a munkáltatóról, illetve az internetes fórumokon olyanokkal kapcsolatba lépni, akik az adott munkahelyen dolgoznak.

Az állásajánlat akkor kelthet gyanút, ha nem reális fizetési ajánlatot tartalmaz (a betanított munka után általában 6-8 font/óra jár), ha előre kérnek regisztrációs költséget, díjat, vagy bármilyen jogcímen pénz átutalását Western Union szolgáltatáson keresztül, vagy egy adott bankszámlára, ha azt hirdetik, hogy egyáltalán nem szükséges nyelvtudás. Szintén gyanús lehet egy olyan hirdetés, ahol a személyi igazolvány vagy az útlevél adatait kérik, vagy ezek másolatának elküldését.

Nagyon rá lehet fázni

Bajba jutott magyar állampolgárok elmondása szerint a nehéz anyagi helyzetben lévő, helyi körülményeket nem ismerő, angolul nem beszélő külföldieket igen gyakran kihasználják, és sokszor nem csupán a munkavállalási remények hiúsulnak meg, de jelentős anyagi hátrány is éri a kiutazókat.

Sajnos több magyar állampolgár találja magát olyan helyzetben, hogy a munkáltató az aláírt szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes munkabért, vagy más módon szegi meg a korábbi megállapodást. Ilyen esetekben a konzulátus nem tud segíteni. (Az angliai munkavállalásnak persze előnyei is vannak, aki nem rémült meg a konzulátus figyelmeztetésétől, az erre folytathatja az olvasást.)