Áthárítják az útdíjat a fuvarozók

2013.07.11. 08:55

Nem az e-útdíj terheit kompenzálja a fuvarozók és a szaktárca közötti megállapodás, amelynek célja a versenyképesség javítása, az új terheket ezért átháríthatják a szolgáltatók - írja a Napi Gazdaság.

Az elektronikus útdíj júliusi bevezetése előtt a fuvarozók és a kormányzat megszakításokkal, de hosszabb-rövidebb ideig tárgyalt a szakmának adandó kedvezményekről. Miután e megbeszélések közvetlenül az e-útdíj bevezetéséhez kapcsolódóan zajlottak, arra lehetett számítani, hogy a fuvarozók valamilyen kompenzációt kapnak, és így nem hárítják majd át a megnövekvő terheket.

Erről azonban szó sincs. A kormány a megállapodásban kifejezetten a fuvarozók versenyképességét segítő intézkedéseket fogalmazott meg - közölte a nemzetgazdasági tárca a Napi Gazdasággal, a válasz egyben okafogyottá tette a kérdést, hogy a megállapodásban kikötötték-e, a fuvarozók nem háríthatják át a pluszterheiket. A fuvarozók egyetértenek a minisztériummal, szerintük sem kompenzációról, hanem a versenyképességet javító intézkedésről van szó, az pedig szinte a véletlennek köszönhető, hogy az erről szóló megállapodás egybeesett az e-útdíj bevezetésével.

A cégek ezért átháríthatják megrendelőikre pluszterheiket, annak érdekében, hogy megőrizzék versenyképességüket, csakhogy közben más szektorok versenyképessége csökken, miután ezt egyik ágazat sem szívesen vállalja fel, mindenki igyekszik továbbhárítani a terheket - végső soron a lakosságra.

Az élelmiszerek árának érdemi növekedésével, illetve további élelmiszer-gazdasági csődökkel kell számolni - legutóbb többek közt az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) figyelmeztetett az e-útdíj káros következményeire, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pedig tegnap azt közölte, az e-útdíj 20-30 százalékkal növeli a sertésszállítás költségeit és így veszteségét, mivel az állattartók nem tudják továbbhárítani azt - utalva arra, hogy a fuvarozók azonban képesek áthárítani a költségeket.

Korábban más ágazatok is kilátásba helyezték az áremelést. Szakértők abban egyetértenek, hogy az új díjrendszer messze nem csak a fuvarozók terheinek növekedését hozza, hanem széles körű társadalmi hatást válthat ki, még akkor is, ha maga az útdíj "csupán" egy százalékponttal növelheti az inflációt. A fuvarozószakma véleménye egyöntetű: a terhek elviselhetetlenek számukra, ezért egy részük az e-útdíjból fakadó többletet megpróbálja áthárítani a megrendelőkre. (Az e-útdíj a korábbi rendszerhez képest 30 százalékkal magasabb költséget jelent a fuvarozóknak.) Szakmai körök szerint ezekkel szemben lehetnek olyan - tőkeerős - cégek, amelyek nem hárítják át a költségeket abban a reményben, hogy a kisebbek elvéreznek majd és így a most zajló folyamatok elvezethetnek a piac újrafelosztásához.