Hajmeresztő díjnövekedés a bankoknál

2013.07.18. 11:52
Bár a bankok látszólag egységesen hárítják át a tranzakciós illeték növekedését a fogyasztókra, valójában hatalmas különbségek vannak a tényleges költségekben.

A legnagyobb hazai bankok többsége már meghirdette a tranzakciós illeték emelése miatt módosított új bankszámlatarifáit. A kép elsőre egységesnek tűnik: a kártyás vásárlás kivételével szinte minden tétel az illetékváltozáshoz közeli mértékkel ugrott. Az egyes számlák tényleges költségnövekedésében azonban rendkívül nagyok az eltérések.

Mindenki máshogy hárít át

A tranzakciós illetéket augusztus 1-jével emelték a készpénzügyleteknél 0,3 százalékról 0,6-ra, az elektronikus tranzakcióknál 0,2 százalékról 0,3-ra. A készpénzfelvételnél pedig eltörölték a 6 ezer forintos felső határt.

A pénzintézetek a jogszabály június végi elfogadására szinte azonnal reagáltak: sorra jelentették meg hirdetményeiket, amelyek az adóemelés szinte teljes áthárítását mutatták, tartalmaztak azonban további meglepetéseket is. Ha ugyanis kicsit alaposabban átnézzük a banki ajánlatokat, jól látszik, hogy nagyon hasonlónak látszó banki magatartás nagyon eltérő mértékű költségnövekedést eredményez – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.

Átlagos számlahasználati szokások mellett a jelenleg legkedvezőbb 10 számlánál például közel 50 százalékos költségnövekedéssel is találkozhatunk a díjemelés utáni időszakra (például az Erste SzuperNulla módozatánál), míg van olyan is (egyebek mellett a Budapest Bank Kényelem Plusz folyószámlája), ahol ebben az esetben szinte nem változnak a kiadások a jövőben.

Eltérnek a tényleges költségek

Ennek egyik oka a számlák sajátosságaiból, másrészt azokból az apró különbözőségekből ered, amelyek fölött jellemzően elsiklanak az emberek a hirdetmények vizsgálatakor, ám ez a figyelmetlenség később komoly összegekbe kerülhet. Az, hogy egy bank milyen minimális összeget, esetlegesen felső határt állapít meg az egyes tranzakciókra, kínál-e ingyenes lehetőségeket, s legfőképpen az, hogy ezeket a számla tulajdonosa figyelembe veszi-e pénzfelvételkor vagy átutaláskor, nagyon komoly eltéréseket jelenthet a bankköltségekben.

A készpénzfelvételnél – amelynek díja szinte mindenhol a duplájára ugrott – a Budapest Bank (a pénztárban bonyolított ügyletnél) jelenleg legfeljebb 11 ezer forintos díjat számít fel; ez a tétel augusztus végétől 95 ezer forintra nő. Még durvább a helyzet ilyen esetben a Volksbanknál, ahol akár 250 ezer forint is fizethet valaki, ha a bankfiókban vesz fel pénzt. Hasonlóképp alaposan oda kell figyelni idegen bank automatájából történő pénzfelvételnél: ekkor az Erste például szeptembertől 10 ezer forint után 1240 forintot von majd le.

A kártya kevésbé lehúzó

A költségek fentebbi példák miatti durva növekedésének megakadályozásában segíthet a BankRáció.hu szakértője szerint, ha – ahol lehet – a kártyás vásárlást helyezik előtérbe a banki ügyfelek. Itt egyelőre az a trend, hogy költséggel akkor kell számolni ősztől, ha ilyen eddig is volt. Kivétel ez alól eddig a Citibank, amely az Új nullás számlacsomag kivételével mindenhol díjat vezetett be erre a tranzakcióra is – igaz, ez utóbbi feltétele, hogy legalább 2 millió forintnak kell a számlán lennie, amely igen szűk kör számára teljesíthető.

Mikortól drágulnak a számlák?

A tranzakciós illeték az Országgyűlés által június végén elfogadott jogszabály szerint augusztus 1-jével változik. A fogyasztóvédelmi szabályok miatt ugyanakkor a bankok legalább 60 nappal a bevezetés előtt kötelesek meghirdetni az új tarifákat. Így a megemelt díjakról június végén, július elején megjelent kondíciós listák legkorábban augusztus végétől, szeptember elejétől lesznek érvényesek. Már korábban is tapasztal ugyanakkor valaki költségváltozást – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. Az akciósan meghirdetett díjakat ugyanis a bankok visszavonhatják (amelyre az elmúlt napokban szintén volt több példa is: egyebek mellett az UniCreditnél és az OTP Banknál). Előfordulhat továbbá az is, hogy a június végén és júliusban közzétett tarifákhoz képest ősszel mérsékeltebb díjnövekedést vezet be egy-egy pénzintézet – a fogyasztóvédelmi szabályok ugyanis azt nem tiltják, hogy a meghirdetett díjaknál alacsonyabbat érvényesítsen a bank ügyfeleivel szemben.

Mindezeket figyelembe véve Gergely Péter szerint ezekben a hetekben a bankköltségek racionalizálása érdekében az optimális döntés annak megvizsgálása, hogy a meglévő  számla mellett miként optimalizálhatók a bankszámla-kiadások. Ebben is segítséget jelenthetnek a bankszámla-összehasonlító alkalmazások, amelyek különböző számlahasználati szokások mellett mutatják meg a jelentkező költségeket.

Bankot váltani a BankRáció.hu szakértője szerint egyelőre – valamennyi konkrét, nagyjából már véglegesnek tekinthető ajánlat ismerete nélkül nem érdemes. A következő 2-3 hónapban a bankok folyamatosan módosítothatják kondíciós listáikat mint azt tették a tranzakciós illeték év eleji bevezetésekor. Ez a folyamat legkorábban szeptember végén, október elején zárulhat le . A költségek kontroll alatt tartása, a tudatos számlahasználat azonban – különösen a fióki ügyintézésnél és készpénzfelvételnél – addig is feltétlenül indokolt.