Nem engedi lefitymálni a pörköltet a minisztérium

2013.07.23. 11:00

"A Vidékfejlesztési Minisztérium mindenki számára egyértelművé szeretné tenni, hogy a Hungarikum Szövetség civil szerveződés nem azonos a Hungarikum Bizottsággal" - közölték, miután előbbi keményen beszólt utóbbinak birkapörkölt-ügyben.

A szövetség akkor közölte, a karcagi ételnek semmi keresnivalója a hungarikumok között, értéknek ugyan érték, a hungarikumokat viszont felhígítja. Sürgős egyeztetést hívtak össze a hungarikum bizottsággal, remélik, hogy "értékalapú, következetes és a fenntartható működőképességet elősegítő" tárgyalások kezdődnek.

Fazekas időben odapörkölt

Cikkünk megjelenése után a minisztérium közölte, nem tíz napos az első reakciójuk pörköltügyben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Klub megalakulásakor, vagyis 2013. július 18-án már reagált a karcagi birkapörköltet ért kifogásokra.

A VM és a bizottság nem hagyta magát, nagyjából tíz napos késéssel közleményt adtak ki, amelyben közölték, a hungarikumokról szóló törvényt egyhangúlag fogadta el az országgyűlés, a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme pedig a Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik.

Közölték, "a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni," és hogy ilyen a karcagi birkapörkölt is.

A minisztérium szerint "az olyan rosszindulatú híresztelések, mint a karcagi birkapörkölt hagyományának megkérdőjelezése, szakmai tájékozatlanságra is utalnak." A pörköltnek "egyértelműen méltó helyen van a hungarikumok között is, miképpen jó eséllyel indul majd a megmérettetésben a bajai halászlé vagy akár a szegedi paprika is" - áll a tárca közleményében.

Az Index által megkérdezett olvasóknak egyébként mindössze 25 százaléka vélte úgy, hogy a birkapörkölt hungarikum, 32 százalék szerint a pörköltnek nincs helye a hungarikumok között. A válaszadók 43 százaléka szerint tökéletesen mindegy, hogy a birkapörkölt hungarikum-e, vagy sem.