Egy elütés miatt négy embert rúgnak ki

2013.08.27. 00:55

Négy vezető technológiai munkatárs felfüggesztését jelentette be hétfőn a Goldman Sachs, miután a befektetési banknak a múlt héten közel százmillió dolláros (21,5 milliárd forintos) veszteséget okozott egy elütés, írta a Napi Gazdaság a Financial Timesra hivatkozva. A cég egyelőre nem erősítette meg a hírt. A múlt héten a belső rendszer hibája okozta a veszteséget, a hírek szerint rossz megbízásokat küldött ki a bank rendszere.

Az elmúlt napokban egyébként is megszaporodtak a technikai hibák a világ tőzsdéin, hiszen két nappal a Goldman bakija után a Nasdaq rendszere állt le három órára, így több ezer részvény kereskedését kellett felfüggeszteni. Kínában az Everbright Securities rendszere akadozott, emiatt a Shanghai Composite index öt százalékkal ugrott feljebb néhány perc alatt, majd visszaesett.

A legújabb eset vasárnap történt Izraelben, ahol egy irodai alkalmazott félregépelése miatt csaknem nullára esett a tőzsde egyik legnagyobb cégének árfolyama, a Tel-Aviv 25 index pedig öt perc alatt 2,5 százalékot zuhant. A legnagyobb izraeli holdingcég, az Israel Corporation árfolyama néhány perc alatt 167 200 sékelről 210 sékelre esett, a tőzsde közleménye szerint a kereskedő egy másik cég részvényeit akarta eladni, de véletlenül az Israel Corporation papírjait választotta ki. Az árfolyam összeomlása után öt percig kereskedtek még a részvényekkel, mielőtt leállították az ügyleteket.