no

Riadalom a tőzsdén: megbénult a Nasdaq

2013.08.22. 19:40

Hiába kezdték jó hangulatban az amerikai tőzsdék a csütörtököt, nagy ijedtséget okozott, hogy keleti parti idő szerint dél körül hirtelen leállt a Nasdaq. A tőzsdeplatform tájékoztatása szerint jegyzési problémáik vannak, ami miatt nem tudják a részvények és a határidős termékek árait kijelezni – de bővebb magyarázat még nincs. A nyitott pozíciókat nem törölték, de közölték, hogy az ügyfelek kérésére megteszik.

Nem sokkal korábban a nagyobbik piaci szereplő, a NYSE-Euronext jelezte, hogy az egyik kereskedési rendszere szintén meghibásodott. "Egészen sokkoló" - mondta a Ramon Verastegui, a Société Générale egyik vezetője a Wall Street Journalnak." Ha Apple-lel szeretnénk kereskedni, nem tudunk" - fogalmazott egyszerűen.

Hozzávetőleg 3 órás szünet után folytatódott a kereskedés. Az újraindítást követő első percekben felfele vette az irányt a Nasdaq Composite, mely magyar idő szerint fél tízkor közel 1 százalékkal tartózkodott a tegnapi záróértéke felett, írta Portfolio. A nagyobb társaságok közül az Apple 0,2, a Google 0,4, a Yahoo 3,3 míg a Microsoft 2,2 százalékkal emelkedett. A tőzsdét üzemeltető Nasdaq OMX Group részvényei ugyanakkor 3,3 százalékkal kerültek lejjebb a kereskedés folytatását követően.

A felfüggesztés hatalmas mennyiségű pénzt fagyasztott meg: nagyjából 5700 milliárd dollár a Nasdaq-on jegyzett részvények piaci kapitalizációja. Az előző hónapban az összes amerikai részvénytranzakció 28 százalékát a Nasdaq-on bonyolították le, itt kereskednek többek között az Apple, a Google, a Microsoft és a Facebook papírjaival is.

Tavaly már egyszer beégett csúnyán a Nasdaq: a Facebook tőzsdei bevezetésének napján, tavaly májusban nagyjából félmilliárd dollárt buktak különböző befektetők a platform technikai hibái miatt. Most ennél akár jóval nagyobb kár is jöhet.