Csúnyán bezuhant a rúpia

2013.08.28. 16:29

Húszéves mélypontra süllyedt az indiai rúpia árfolyama szerdán az amerikai dollárral szemben: egy dollárért már 69 rúpiát adtak, ami 4 százalékos gyengülés.

Az indiai központi bank is beavatkozott, de nem tudta megállítani a rúpia értékvesztését, csak lassította a folyamatot. A rúpia gyengülése magával húzta a mumbai tőzsdét is, ami 2,9 százalékot gyengült szerdán.

A rúpia 2013-ban eddig a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája. Összesen 20 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben az év kezdete óta, de ebből 8 százalékot az elmúlt egy hétben.

Energiabeszerzési és növekedési gondok

A befektetők körében komoly aggodalmat kelt a növekvő nemzetközi olajár, mivel India erősen energiaszegény ország, olajfelhasználásának háromnegyedét importból fedezi. Az áremelkedés tovább terhelné az ország kereskedelmi mérlegét, ami már így is deficites.

Ront a helyzeten, hogy az ország növekedési kilátásai se tökéletesek. A 2013-as GDP növekedést 5,3 százalékosra várja a Nemzetközi Valutaalap, de a Wall Street Journal közgazdászok között végzett felmérése szerint csak 5 százalék alatti GDP növekedés volt a második negyedévben.

Sokan menekülnek

A sorozatos rossz hírek hatására a nemzetközi befektetők is elkezdték kivonni pénzüket. Az utolsó hét kereskedési napon összesen 1 milliárd dollár tőkét vittek ki az országból.

A hitelminősítők, köztük a Standard & Poors már tavaly figyelmeztettek, hogy India lehet a BRIC-tagok első „bukott angyala”, ugyanis a politikai hatalom gyengülő ereje veszélyezteti a hosszútávú reformok bevezetését és félő, hogy a kormány az eddigi gazdaságliberalizálási intézkedéseiből is visszavesz, miközben a világgazdaság romló kilátásai miatt éppen az indiai gazdaság nyitottságára lenne szükség.