Európa fekete bárányai vagyunk

2013.09.12. 16:54

„Az európai demokráciák közül egyedül Magyarországon tapasztalható, hogy a nagy többséggel, demokratikus úton kormányzati mandátumra szert tett kormány – saját hatalma növelése, tartósítása érdekében – szűkíti az őt ellenőrizni hivatott intézmények és a média lehetőségeit" – mondja Daron Acemoglu, a világ egyik legtöbbet idézett gazdaság- és történettudósa az Alapblognak adott interjúban.

Acemoglu szerint az ország egyedülálló eset Európában: megtörtént a sikeres rendszerváltozás, a demokrácia és a piacgazdaság lett az új rendszer lényege. A közdazdász szerint viszont néhány évvel ezelőtt a társadalom, a nép hatalmas többséget biztosított a választásokon egy olyan pártnak, amely eluralja a politikai konfliktusokat, amely demokratikusan megszerzett hatalmát arra használja, hogy gyengítse a szinte még újszülöttnek számító, független, a végrehajtó hatalmat korlátozni tudó intézményeket.

„Magyarország esetében most nem az a kérdés, hogy a politikai elit ott miért szokta általában becsapni a társadalmat, hanem az, hogy a társadalom, annak »krémje« és a média miért hagyja, hogy megtörténjen az, ami megtörténik” – mondta a 2005-ben a Nobel-díj előszobájának tartott John Bates Clark-éremmel díjazott tudós.

Acemoglu szerint Magyarországon kívül nincs egyetlen más sikeres európai demokrácia, ahol az elégedetlenséget a demokratikus rendszer ellen fordítanák. A közgazdász szerint a válságra azok az országok reagáltak sikeresen, amelyek erősítették a demokráciát; Magyarországon viszont megkérdőjelezhetetlenül demokratikus körülmények között, óriási parlamenti többséggel került hatalomra egy párt, egy kormány, és a nagy felhatalmazás birtokában, arra hivatkozva igyekszik a választói többség diktatúráját megvalósítani.