A KT szerint lehet 2 százalékos növekedés

2013.09.23. 15:10

Át kellene gondolni a stabilitási törvényt a Költségvetési Tanács szerint is. A 2015-ben életbe lépő gátat a kormány saját magának állította fel, most azonban úgy tűnik, képtelen lenne megugrani.

A szabály az államadósság csökkentéséről szól, eszerint amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza. A stabilitási törvényben rögzítette azt a képletet is, ahogy az államadósságnak csökkennie kellene. Ezt kell most alaposan átírni ahhoz, hogy ne kelljen a 2016-os költségvetés megalkotásakor brutális megszorításokat bevezetni.

A Költségvetési Tanács (KT) teljesíthetőnek tartja a kormány jövő évi, 2,9 százalékos GDP-arányos hiány-, és 2 százalékos növekedési előrejelzését. Szerintük ugyanakkor ez "a bővülés lehetséges tartományának felső sávjába tartozik". A testület mindemellett azt javasolja, hogy a kormány néhány bevételi és kiadási tételnél végezzen új kockázatelemzést, és ennek alapján határozza meg a szükséges tartalékokat.

A Költségvetési Tanács a 2014. évi központi költségvetés tervezetéről kialakított véleményében ismerteti: a 2014. évre előirányzott - az európai uniós módszertan szerint számított - 2,9 százalékos GDP arányos hiánycél, valamint a Stabilitási törvény szerint számított államadósság-mutató 2013. évi 76,8 százalékos értékének 2014-re 76,4 százalékra való mérséklődése a Stabilitási törvényben foglalt követelményeknek megfelel.