Havi 150 ezret vehetnénk fel ingyen

2013.09.25. 12:37

Havonta az átlagfizetésnek megfelelő pénzt lehet majd ingyen felvenni a bankautomatákból – értesült az Index egy vezető kormánypárti politikustól. A kormány, illetve a frakció ilyen javaslatot fog benyújtani, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tesz valamit. A kormánypárti politikus szerint jövő év elejétől már élne ez a lehetőség, de már októberig el fogják dönteni, hogy ez milyen módon történjen meg.

A devizahitelesek mentéséről annyit mondott forrásunk, hogy a kormány szerint még nem elég jó az a csomag, amit a bankok a kormány asztalára letettek, ezért tovább tárgyalnak.

A rezsicsökkentést a politikus szerint úgy lehet beemelni az alaptörvénybe, hogy az nem egy árszabályozási kérdés lenne, tehát nem egy gazdasági képletet tennének az alaptörvénybe. Ehelyett elvi alapon határoznák meg ennek létjogosultságát. Az viszont még nem tiszta, hogy miben is állna az új alaptörvény-módosítás.

A vezető politikus szerint leginkább a hatósági árszabályozás kivezetésére felszólító Európai Unió miatt kényszerülnek erre. A közműszolgáltatók államosítását viszont csak tavasszal fogják igazán felmelegíteni.

Ugyan tisztában vannak vele, hogy a közműcégek nehezen fogják kibírni az újabb rezsicsökkentést, de mivel megvan a politikai szándék, ezért véghez fogják vinni a dolgot. További rezsicsökkentés így csak akkor képzelhető el, ha sikerül jövőre az oroszokkal egy jó megállapodást kötni, ezért kell mindenáron az E.On-ügyletet mihamarabb lezárni – fejtette ki a kormánypárti forrás.