Nyolcan világították át a NAV-ot

2013.12.07. 16:37

Amint Horváth András vádjait meghallotta, Orbán Gábor NGM-államtitkár azonnali belső vizsgálatot rendelt el a NAV-nál, de egyedi ügyekbe egyáltalán nem mentek bele, derült ki most a Scheiring Gábor parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszból.

Szerinte mivel sem a Nemzetgazdasági Minisztérium, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt nem ismert az ügyészséghez benyújtott feljelentés tartalma, a vizsgálatot kizárólag a sajtóból rendelkezésre álló információk alapján tudták lefolytatni. A 22 ezer főt foglalkoztató cég vizsgálatát nyolcan végezték el egy hétvége alatt, egyedi ügyek vizsgálatára nem kerülhetett sor, csak az adóellenőrzések szabályszerűségét tudták vizsgálni.

Azt írja, a NAV ellenőrzési gyakorlatát az Állami Számvevőszék rendszeresen vizsgálja, a vádakban szerep ő cselekményekre nem történt utalás. Hogy az ÁSZ mit keresett és mit talált a NAV-nál, arról itt olvashat többet.

A NAV korábban azt mondta, minden adóellenőrzés adatait rögzítik, az információk legyűjthetők, elemezhetők. Így könnyen ellenőrizhető, hogy a NAV által elrendelt vizsgálatokat ténylegesen lefolytatták-e, azok milyen fázisban, milyen eredménnyel zárultak, mi volt a szankció. A kiemelt ellenőrzési területekre vonatkozóan hetente, más területeken havonta készülnek statisztikai kimutatások. A belső vizsgálatot is ezek alapján tudták gyorsan elvégezni.