Az MNB a legnagyobb kockázatunk

2014.02.20. 12:09

Történelmi érdekesség lenne, ha Magyarországon bontakozna ki árfolyamválság – mondta a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója, Fórián-Szabó Gergely. Azért lenne szerinte szinte példa nélküli egy kontrollálhatatlan forintgyengülés, mert ilyen nem szokott olyan országoknál bekövetkezni, ahol pozitív a folyó fizetési mérleg.

Erre a befektetőknek egyetlen igazi oka lehetne, és ez a magyar monetáris politika – mondta az elemző, aki szerint a jegybank monetáris tanácsa úgy viselkedik, mintha tudatosan gyengébb forintárfolyamot szeretne látni. Ez viszont most már egyre inkább kifejezetten káros a gazdaság egészének.

A gyenge forint csak korlátozottan segíti az exportőröket – ők maguk is jobban örülnének a kiszámíthatóbb árfolyamoknak –, viszont a gazdaság összes többi szereplőjének már árt. A további kamatcsökkentések pedig az országkockázat növekedése miatt most már a költségvetésnek is többletterhet okoznak, miközben a vállalatoknak sem segítenek már, amelyek az NHP-ból egyébként is olcsóbban jutnak forráshoz – mondta Fórián-Szabó.

Magyarország egyre inkább a befektetők érdeklődésének középpontjába kerül, annak ellenére, hogy a makrogazdasági mutatók alapján jól állnánk, a magas adósságunk és a gyorsan csökkenő reálkamatunk alapján a törékeny országok közé sorolnak bennünket.