Matolcsy egy Frei-regényből jött rá, hogy kik, és hogyan támadják Magyarországot

2014.03.06. 17:30

Wiedermann Helga, Matolcsy volt kabinetfőnöke Sakk és póker című könyvéből az derül ki, hogy Matolcsy 2011 novemberében fia ajánlására egy éjszaka alatt olvasta el Frei Tamás A bankár című regényét, amelyből azon nyomban ráismert a forint elleni támadás okaira – írja az Origo a Heti Válaszra hivatkozva.

Wiedermann szerint Matolcsy a könyv elolvasása után elküldte a pénzügyi összeomlásról szóló részleteket Orbán Viktornak. A Heti Válasz szerint pedig a regény által vázolt forgatókönyvet az élet igazolta. Wiedermann könyve annak a titkait fedi fel, hogy az Európai Unió és a magyar kormány közti ellentét következményeként gyengült a forint 2011 tavaszán. A szerző szerint Brüsszel nem tudta elviselni, hogy Magyarország nem fogadta el az IMF megszorítási receptjét.

A szerző szerint 2011 tavaszán hat nagybank képviselője találkozott egy New York-i étteremben, hogy megbeszéljék a forint elleni támadást, aminek a célja Orbán megbuktatása lett volna. Matolcsy ezeket a bankárokat ismerte fel Frei könyvében.