Varga: Minden bejött

2014.03.06. 09:11

Elégedetten beszélt a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu Forint 2014 konferenciáján. Varga Mihály szerint amit a kormány ígért, megtartotta, mivel lett foglalkoztatottságbővülés és adósságcsökkenés is.

Igen, tényleg volt szerepe benne a közmunkának,

mondta Varga, de szerinte a közmunka szükséges lépés ahhoz, hogy a több éve segélyen tengődőkből "rendes munkavállaló" legyen. A miniszter elismerte, hogy a közmunkások csak 7-8 százalékának sikerül piaci munkát találnia, de a nullánál ez is több, és tervezik az átképzési programok javítását. Ezért a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával és a munkatörvénykönnyvényke szigorításával operáló munkaerőpiaci politika sikeres volt a miniszter szerint.

Árfolyamcélja nincs a kormánynak, csak az, ami a "stabil gazdasági növekedéshez szükséges". Ezzel mintha arra utalt volna, hogy a kormányt nem zavarja a gyenge a forint, de ez nem volt teljesen világos.

Varga szerint külön nagy siker, hogy a növekedés már nem csak az exporton, hanem a belső kereslet növekedésén is alapul, mivel a hazai kkv-k főleg itthon tudnak terjeszkedni. Most már a folyamatos költségvetési kiigazítás sem veti vissza a gazdaságot. A miniszter szerint most már a beruházások is elmozdultak a holtpontról, mivel a legutóbbi negyedévben már mutattak némi növekedést.

Az NFÜ bedarálása Varga szerint javíthatja a hatékonyságot. A kormánynak pedig a rezsicsökkentés mellett az energiahatékonyság javítása is fontos célja.