Matolcsy nem állt meg

2014.03.25. 14:04 Módosítva: 2014.03.25. 15:17

Újabb tizedszázalékkal még alacsonyabbra vitte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, egymás után huszadszor, újabb történelmi mélypontra. A kéthetes kötvények kamata mostantól 2,6 százalék lesz.

 

Még mindig lehet csökkentés

Az MNB indoklása szerint a kamat ezzel már "megközelítette" a kívánatos szintet:

"Az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására."

Az MNB egyébként továbbra is 2,1 százalékos növekedésre számít az idén legfrissebb, márciusi inflációs előrejelzésében, a jövő évi növekedési prognózisát 2,5 százalékra emelte 2,4 százalékról. Az idén 0,7 százalékos inflációt vár a jegybanka decemberi jelentésben jelzett 1,3 százalék helyett, jövőre a fogyasztói árak 3 százalékkal nőhetnek a decemberben várt 2,8 százalékkal szemben.

Ez már sok lesz?

Az elemzők jelentős része szerint a jegybank az újabb kamatvágásokkal már növeli az ország sérülékenységét. A már-már irracionálisnak tűnő kamatcsökkentések miatt nő az ország kockázati felára, és a hitelpiaci kamatok is emelkedhetnek a további vágások miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint például "a nemzetközi környezet a legutóbbi napokban enyhült, azonban egyes feltörekvő piaci feszültségek, különösen az ukrán helyzet fokozódása újra sérülékennyé tehetik a forintot, amelyet a jelenlegi alacsony kamatszint már kevésbé támogat."

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint pedig "úgy tűnik, hogy a Monetáris Tanácson belül az óvatosabb tagok egyelőre nem győzték meg a Tanács többségét, annak ellenére, hogy a jegybank vezetése is jelezte az utóbbi hetekben, hogy a megváltozott globális környezet és az ukrán válság miatt a jegybanknak át kell értékelnie a helyzetet."

Megosztott volt a piac

A piac egyébként megosztott volt a döntés előtt. Egy viszonylag szűk többség ugyan tizedszázalékos kamatcsökkenést várt, de sokan úgy gondolták, hogy most már talán nem változtat a jegybank.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett a kamatcsökkentési sorozatba, akkor 7 százalék volt a ráta. Azóta sorozatban húsz alkalommal vágtak rajta. Ez már a hetedik unortodox, nem negyedszázalékos változást hozó kamatcsökkentés. A legutóbbi két alkalommal 0,15 százalékkal, azelőtt pedig öt alkalommal 0,2 százalékkal vágták a kamatot.