Kegyelemkettes az MSZP-nek

2014.03.31. 11:35 Módosítva: 2014.03.31. 11:38

A Fidesz-KDNP nem tett közzé választási programot, az MSZP programja 2,1 ponttal majdnem bukásra áll, a Jobbiké sem sokkal jobb (2,2 pont), az LMP programja gyenge közepest (2,5), a DK hármas alát (2,9), míg az Együtt-PM négyes alát kapott a Mit ígérnek? civil kezdeményezéstől. (A pártok ígéreteinek költségvetési hatásait a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest árazta be, arról részletesen ebben a cikkben írtunk.)

De mit jelent ez a választó számára? A Mit ígérnek? hangsúlyozza, hogy a pontszámok nem jelentenek javasolt rangsort, hiszen az egyes pártok különböző ideológiák, különböző célok köré írtak (vagy nem írtak) programot.

hat part ossz 2014.gif

Ezért a számok mellé a következő értelmezést ajánlják a még bizonytalan szavazónak:

  • A legmagasabb kiosztott osztályzat is csak négyes volt, ezért idén sem mondható el egyik pártról sem, hogy programjában megadja az ebben a műfajban joggal elvárható információk teljes vagy közel teljes körét.
  • Az Együtt-PM és (jóval kisebb mértékben) a DK potenciális szavazói nem jártak annyira rosszul: ezek a pártok programjukból valódi, többé-kevésbé célzott, strukturált, valamennyire megalapozott és számon kérhető képet adnak arról, hogy mit ígérnek. 2018-ban ezért a választók megmondhatják majd, ahogy azt kapták-e valóban, amit ígértek nekik.
  • Az LMP és különösen az MSZP és a Jobbik esetén a potenciális szavazók rosszabb helyzetben van: ezeknek a pártoknak a programja inkább csak irányokat és hangulatokat, mint sem konkrét, valóban végrehajtható, megalapozott és számon kérhető intézkedések hálóját mutatja.
  • Külön eset a Fidesz-KDNP, amely nem tartotta fontosnak még egy alacsony információtartalmú program megírását sem: teljesen vakon, bármiféle explicit ígéretek nélkül kéri a szavazók bizalmát.

A Mit ígérnek? szerint a képviseleti demokrácia alapja a megválasztott képviselők számonkérhetősége, ezért tud megvalósulni a közhatalom gyakorlói és a felhatalmazó nép közötti visszacsatolás mechanizmusa. A Fidesz-KDNP programnélküliségével a reprezentatív kormányzásnak ezt az alapelvét veszi semmibe.

Nehéz helyzetben van az is, aki a „Kormányváltás” lista jelöltjére való szavazást fontolgatja. Szemben az LMP-vel vagy a Jobbikkal, ennek a ernyőszervezetnek nincs közös írásos dokumentuma, és a részt vevő pártok közül háromnak (MSZP, DK, Együtt-PM) a Mit ígérnek? szerint szélsőségesen különböző minőségű a programja.

Bővebb indformációkat itt olvashat a programígéretek költségvetési hatásait egyenként elemző Mit Választunk? projektről.