Már az amerikaiak is belenézhetnek a magyar számlákba

2014.05.16. 15:09

Kihirdették a Magyar Közlönyben az USA-val kötött, információcseréről szóló megállapodásunkat adóügyekben. A megállapodással lehetőség nyílik arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok adóhatósága és a magyar adóhatóság automatikusan cseréljenek egymással információkat.

Orbán Gábor a Fidesz politikusa megállapodásról szóló korábbi parlamenti vitán elmondta, annak megkötésével Magyarország FATCA-partnerállammá válik. Ha nem írtuk volna alá a megállapodást, életbe lépett volna néhány szankció. Például július 1-től a magyar szereplők felé fizetett amerikai forrású jövedelmek 30 százalékát visszatartották volna az Amerikai Egyesült Államokban.

A FATCA-egyezmény a hazai pénzügyi intézményeknek ír elő kötelezettségeket, elsősorban jelentéstételi kötelezettségeket amerikaiak számláival kapcsolatban. Cserébe az amerikai adóhatóság is megküldi a magyar adózók számláiról szóló adatszolgáltatást a magyar adóhatóság felé. Ezeket az adatokat aztán a magyar adóhatóság hazai adóügyekben bizonyítékként fel tudja használni.

Az elfogadott törvényjavaslatba azonban belekerült néhány kivétel is, amelyet a parlamenti vitán a szocialista Tóth Bertalan kifogásolt. Állítása szerint nem esnek ugyanis az egyezmény hatálya alá bizonyos számlatípusok, "a magyar adóhatóság például nem ad információt az amerikai adóhatóság részére arról, ha egy amerikai állampolgár úgynevezett stabilitási megtakarítási számlát nyit." Legalábbis bizonyos összeghatárig.

Ez az a konstrukció, ahol akár illegális jövedelmeket lehet úgy elhelyezni, hogy öt év múlva legálissá váljon adómentesen. A pénzintézet személyes adatot nem közöl az adóhatósággal, és a kiállított igazolás birtokában az így legalizált jövedelmekkel kapcsolatban az adóhatóság nem járhat el az adócsalóval szemben. Mint arra már többen többfelé rámutattak, ez egyfajta állami segédlettel történő pénzmosás - amely adott keretek között - zavartalanul folytatódhat. A képviselő felvetésére nem érkezett válasz a kormány részéről.

Az MSZP ettől függetlenül támogatta a javaslatot, ahogyan az LMP is. Schiffer András frakcióvezető felevetett viszont egy kérdést. Magyarország miért nem köt hasonló viszonossági megállapodásokat, miért nem érdeke, hogy ha a külföldi számlához nem ad valaki hozzáférést, akkor a bevétel 30 százalékát visszatartsa? Orbán Gábor szerint azért, mert a világ adóügyi együttműködése nem a forrásadóztatás irányába tart.