Eladják a Mol 4 százalékát váratlanul

2014.06.26. 07:49 Módosítva: 2014.06.26. 07:51

Váratlan részvényaukcióban a Mol Nyrt. alaptőkéjének több mint 4 százalékát kitevő részvénycsomagra kerestek vevőt szerdán este, tőzsdezárás után - írta a Napi Gazdaság. A lap csütörtöki számában azt írták, hogy az aukció szervezője, a Citigroup közlése szerint még szerdán le is akarták zárni az aukciót, amelyben 11 800 és 12 200 forint közötti ársávban várták az ajánlatokat. A lap szerint nem tudni, hogy ki lehet az eladója a felkínált 4 280 000 darab Mol-papírnak.

A részvénycsomag összértéke 50-52 milliárd forint között lehet és az elmúlt három hónap összesített forgalmának felelne meg a BÉT-en - írja a portfolio.hu

Könnyen elképzelhető, hogy a Dana Gas és a Crescent Petroleum száll ki a társaságból, együttesen a két cég részesedése nagyságrendileg 4 százalék körüli a MOL-ban.

Az említett két társaságon kívül több más nagytulajdonos is van a MOL-nál, aki rendelkezik 4 százaléknyi MOL-részvénnyel, ilyen például a CEZ is.

A cseh áramszolgáltatónál is egy darabig kérdéses volt, hogy mi lesz a sorsa a 7 százalék körüli részvénycsomagnak, azt követően, hogy idén januárban lejárt a MOL vételi opciója a részvényekre. Itt azonban az értékesítés veszélye rövid távon elhárult átváltható kötvények kibocsátása révén.

A többi nagyobb tulajdonoshoz pedig, akik potenciálisan eladók lehetnének, részvénykihelyezés útján kerültek még korábban a MOL-papírok, vagyis a legnagyobb valószínűsége meglátásunk szerint annak van, hogy a Dana és anyacége, a Crescent Petroleum táraz ki - amennyiben az értesülések helytállóak.