Újabb furcsaság került elő Seszták múltjából

2014.07.28. 08:18

A kamarai előírások tiltják a saját szerződések ügyvédi ellenjegyzését, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azonban olyan cég esetében járt el ügyvédként, amelyben kültag is volt, írta a Népszabadság.

Seszták Miklós júniusi miniszteri meghallgatásain nem fedte fel az igazság minden részletét, amikor azt állította: mindeddig egyetlen vállalkozásban volt részesedése, másról nem tud, 1998 és 2001 között a Kisvárdán bejegyzett Nagy és Társa Bt.-ben is kültag volt. Kilépése után a céget átnevezték Balla Tibor és Bandi Bt.-vé, 2003-ban felszámolták, 2005-ben megszűnt.

Seszták Miklós a Nagy és Társa Bt. számos dokumentumát saját aláírásával szentesítette. Mi több, a cég ügyvédjeként több esetben saját maga igazolta az általa aláírt papír hitelességét. A Magyar Ügyvédi Kamara 1999-es szabályzata kimondja: „Az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél”.

Habár a Nagy és Társa Bt.-nek 1998-ban lett kültagja, ez a státusa 1999 után is, egész 2001-ig megmaradt. Ezalatt is több olyan iratot – például társaságiszerződés-módosításokat – hitelesített ügyvédként, amelyen kültag is. Seszták ellen nem indult etikai eljárás.

Korábban az Index írta meg, Seszták gyanús, eltűnt cégek alapításában is részt vett.