A Kulcsár-ügy óta nem volt ekkora álbrókerügy

2014.08.29. 10:16 Módosítva: 2014.08.29. 12:55

A Fortress Holdings LLC és Sz.-F. Zsolt Sándor, a Flow Money Kft. és a Flow Money Int. Ltd. összesen 1,25 milliárd forint bírságot kapott az MNB-től, mivel engedély nélküli befektetési tevékenységet valósítottak meg. Büntetőeljárásokat is kezdeményeznek.

Gyakorlatilag közel kétezer embertől nagyjából tízmilliárd forintot nyúltak le, nevetséges ígéretekkel.

Ráadásul ez egy klasszikus piramisjáték volt: az MNB nem talált bizonyítékot arra, az elszívott pénzeket bármibe is befektették volna. Egyszerűen az új beérkező pénzekből fizették ki a hozamokat.

2014 január közepéig közel kétezer embertől szívták el pénzt jogosulatlanul, nagyjából 10 milliárd forintot. Tőkegaranciát és nevetséges, havi 9 százalékos hozamot ígértek. Windisch László, az MNB alelnöke szerint a Kulcsár-ügy óta nem göngyölítettek fel ekkora álbrókerügyet.

Az elkövetők bankszámláján összesen másfél milliárd forintot tudtak csak zárolni, pedig ennél sokkal többet csaltak el. Ez alapja lehet valamekkora kártalanításnak, de az eltulajdonított összegnek csak a töredéke. Az engedély nélkül szolgáltató álbrókercégek nincsenek benne semmiféle tőkevédelmi alapban, ezért teljes kártérítésre nem számíthatnak az átvert ügyfelek.

Károsult? Írjon nekünk és a rendőrségnek!

Várjuk levelét és történetét a tema(kukac)index.inda.hu-ra, "fortress" subjecttel. Akkor is írjon, ha bárki megkereste egy ehhez hasonló, irreális befektetési ajánlattal!

A Fortress-károsultaknak érdemes lehet a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál is jelentkezni, mivel a zárolt összegből némi kártalanításra is számíthatnak.

Sz.-F. Zsolt eleinte, 2013 tavaszától kezdve egy nem létező cég, az amerikai Fortress nevéből és összegyúrt logójából létrehozott valami nevében tévesztette meg az ügyfeleket, és szívta el a pénzüket. Majd az MNB vizsgálatának megindulása után Máltán bejegyeztette a céget, és tovább folytatta az engedély nélküli tevékenységet.

A minimális befektetési összeg 500 ezer forint volt, de voltak, akik "igen magas összegeket" fektettek be.

Nevetséges hazugságok

Korábban ezeket a gyanús jeleket szedtük össze a céggel kapcsolatban, az alapján, amiket interneten találtunk róluk:

  • Az interneten is megtalálható nevetséges befektetői tájékoztató.
  • A honlap, ahol nem adnak meg elérhetőséget.
  • A cég neve és logója, amelyeket két, egyenként valóban tőkeerős amerikai cégtől loptak, majd gyúrtak össze.
  • A Fortress ügynökei rendszeresen azt hazudták – amint a fent linkelt prezentációból is látszik –, hogy valamelyik amerikai Fortress budapesti fióktelepeként működnek. Pedig ilyen nem létezik.
  • Valójában BC Körmend néven indult a cég (az adatbázis szerint hivatalos emailcíme: info@bckormend.hu), félmilliós alaptőkével.
  • Már több honlapról is fenyegetésekkel szedettek le negatív megjelenéseket.

Sportban is aktívak voltak:  a Jászberény NB I.-es kosárlabdacsapata a nevüket viselte, az NB III.-ban játszó futballklub, a Felsőtárkány – amely korábban arról lett ismert, hogy Détári Lajost szerezte meg edzőjének, most pedig arról, hogy a Magyar Kupából kiverte az akkor NB I.-es listavezető Paksot – nevében pedig még mindig benne van a cég neve.

Szintén a cég támogatja Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakost, a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel is szerződést kötött, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét már három éve támogatja. A Fortress nevet korábban a körmendi kosárlabdaklub is viselte közel három évig, de a nem megfelelő feltételekre hivatkozva a cég kiszállt a menedzsmentből.

Gyanús jelek

Az MNB részéről Windisch László elmondta, hogy az alacsony jegybanki kamat miatt sok ilyen, piramisjátékos ügy van mostanában, évente 10-20 ilyennel találkoznak. A mostaninál gyorsabban nehéz viszont fellépni ellenük, mivel a vizsgálatnak alaposnak kell lennie.

A jegybank alelnöke szerint gyanús, ha

  • túl magas hozamot ígérnek
  • nincs elérhetősége a cégnek
  • nincs irodája a befektetői szolgáltatónak, kávézóban találkoznak
  • túl magas az üzletkötői jutalék
  • szerepel a cég az MNB-felügyelet figyelmeztetései között.