Mégis jönnek a nemzeti italboltok?

000 Par7315845
2014.09.04. 06:20

Miután 2013-ban a kormány újraosztotta a dohánypiacot, 2015-től az alkoholkereskedelem is állami kézbe kerül – értesült a Napi Gazdaság egy meg nem nevezett kormányközeli forrásból. Egy másik kormányközeli honlap, a Válasz.hu szintén így értesült, ők egy tárcaközi egyeztetésről hallottak, és arról, hogy a sörre és a borra nem, csak a szeszekre vonatkozna az új szabályozás.

Az újabb államosítási hullám tervéről már többször is írt a sajtó, de a kormány minden alkalommal kategorikusan cáfolt, hírlapi kacsának nevezve az értesüléseket.

Frissítés: "Nincs napirenden"

A Kormányzati Információs Központ kérdéseinkre, miszerint van-e ilyen terv, valóban elkezdődtek-e az egyeztetések, nem válaszolt, de annyit elárult, hogy a témáról a kormány "még nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén. " Ez persze elvileg jelentheti akár azt is, hogy tervek szintjén sincs ilyenről szó, de azt is, hogy egyelőre még csak tesztelik a közvéleményt. Figyelik a választói reakciókat, és ennek függvényében teszik meg a következő lépéseket. Visszatérő technika ez minden nagyobb hatású, és kockázatos bejelentés előtt.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a korábban valóban még csak elképzelés szintjén létező koncepciót már véglegesítették, sőt, a megvalósításról is megkezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. 

Az alkoholkereskedelmet a kormány a trafikokéhoz hasonlóan alakítja ki, tehát törvényi szinten rögzíti a szeszes italok árusításának szabályait, és az italt a trafikokhoz hasonlóan csak monopóliumhelyzetben lévő italüzletekben lehet majd árusítani. A Napi Gazdaság arra nem tér ki, hogyan akarják majd szabályozni a kocsmákban, szórakozóhelyeken és éttermekben történő italárusítást.

A Válasz.hu szerint még nem született végleges döntés, a terv ("javaslat" vagy "szakmai alapkoncepció") viszont az, hogy csak a szeszes italok, tehát a 15 százaléknál több alkoholt tartalamzó italokra vonatkozna a terv.

A WHO felmérése szerint tavaly közel 13 liter tiszta szesznek megfelelő italmennyiség csorgott le egy-egy magyar torkon. A NAV összesítéséből az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését 40-50 nagykereskedő, valamint maguk a gyártók végzik, tőlük viszont további 30 ezer kiskereskedő és még 75-80 ezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat – sorolja a statisztikákat a Napi Gazdaság.

Az alkoholárusítást több országban is korlátozták: Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában már hosszú ideje nem kapható szeszes ital szupermarketekben, csak külön italboltokban (úgynevezett bottle vagy liquor shopokban) lehet hozzájutni. Európában főleg a skandináv országokban él ez a trend, de fontos különbség, hogy Finnországban, Norvégiában és Svédországban csak egy átlagos sörnél magasabb alkoholtartalmú italok kereskedelmét terelték külön boltokba. Izlandon viszont kizárólag csak az erre kijelölt üzletekben lehet szeszes italhoz jutni.