Szijjártó: Orbán biztatott a házvásárlásra

2014.10.08. 08:53

„Fontos, hogy egy ország külügyminisztere méltó módon tudja fogadni partnereit” – Szijjártó Péter szerint a miniszterelnök így biztatta őt házvásárlásra.

A miniszter a Népszabadságnak adott interjújában beszélt a házvásárlásáról, szerinte a fizetéséből származó megtakarítások, a befektetések hozamai és a szülői háttér együtt alakítják az anyagi helyzetét, minden létező hatóság minden létező hivatalos eljárásában, minden szükséges dokumentumot rendelkezésre tud bocsátani.

„Nincs takargatnivalóm. Egy dolgot azonban úgy tűnik, ismét le kell szögeznem: a megtakarításaimat nem elásva tartom a kert végében. Nem az történt, hogy volt nulla forintom, kerestem hozzá nettó tízmilliót, és év végére lett tizenötmillió forintom, mert az a bravúr kategória lett volna” – mondta.

A tárcavezető a Napi Gazdaságnak is interjút adott. Itt egyebek mellett Bill Clinton és Barack Obama kritikáira is reagált, szerinte „akik azt mondták nekik, hogy Magyarországon általános kormányzati korlátozás, nyomásgyakorlás van a civil szervezetek ellen, azok nem mondtak igazat”.

Úgy vélte, a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok jók, az amerikai cégek 50 ezer embernek adnak munkát, az általuk befektetett tőke eléri a kilencmilliárd forintot.

„Az amerikai tőke bizalmat szavazott Magyarországnak, hiszen, ha nem így lenne, akkor nem fektetne be nálunk a Honeywell, az Oracle, a General Electric, a General Motors pedig nem hozná ide az újabb gyártókapacitásait” – mondta.

Szijjártó szerint új világrend jött létre gazdaságilag, politikailag és katonailag, ezért a külpolitikának is meg kell változnia. A külgazdasági politika elsődleges szempontjának a magyar gazdaság és a magyar vállalatok érdekérvényesítésének kell lennie.