Másfélszeresére emelnék a katonák fizetését

2014.10.27. 12:05

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól, jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. 

Az MTI beszámolója szerint a miniszter elmondta: a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tűzoltóknál, a rendőröknél, a katonáknál és a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselőknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

A katonai életpályamodellről Hende azt mondta, jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományának átlagosan 30 százalékkal növelik az illetményét, majd 2019. január 1-jéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik az illetményt.

Emellett jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is, bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere, továbbá 2016-tól a közszolgálati életpályamodell részeként egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik – tette hozzá Hende Csaba.

A katonák illetményemeléséhez kapcsolódhat, hogy – a Világgazdaság információi szerint – a kormány 200 milliárd többletforrás biztosításáról döntött a hadügy számára a jövő évi költségvetés tervezése során, hogy a NATO-tagként vállalt, hadi kiadások növeléséhez kapcsolódó kötelezettségének megfeleljen. A Hvg.hu korábban arról is írt, hogy a rendvédelmi dolgozók fizetésemelésének forrása lenne az internetadó.