Megszólalt a Bunge, nem tetszik nekik a hazudozás

2014.10.31. 16:34

"A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek" - közölte a cég, miután az utóbbi napokban Tállai András nemzetgazdasági államtitkár és a Magyar Nemzet megpróbálták összemosni a magyarországi Bunge áfacsalók elleni panaszait egy évekkel korábbi argentin esettel.

A Bunge kiemeli: a több mint 430 munkavállalót foglalkoztató magyarországi vállalatcsoport teljes mértékben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek. Kiemelt adózóként az elmúlt 5 évben 3,5 milliárd forint társasági adót és több mint 11 milliárd forint egyéb adót és járulékot fizetett be a magyar államkasszába.

Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy az amerikai Bunge élelmiszeripari vállalat érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy gabonakereskedelmi ügyekben maga a feljelentő, a Bunge is érintett, Tállai András azt válaszolta:

ennek van alapja, a cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak, a dél-amerikai ország hatósága pedig csaknem 500 millió dollár megfizetését követeli a cégtől.

A Bunge Zrt. pénteki közleményében arra kérte a média képviselőit, hogy "hagyjanak fel a valótlan információk közlésével a Bunge Zrt.-vel kapcsolatban".