Menthetetlenül zuhan a rubel

2014.12.16. 07:23

Hiába jelentett be drasztikus kamatemelést hétfő este az orosz jegybank, hogy megvédje a rubel árfolyamát és megfékezze az inflációt. Keddtől az eddigi 10,5 százalék helyett 17 százalék az irányadó kamat. Ehhez hasonló méretű kamatemelésre legutóbb az ország 1998-as csődje idején volt példa.

Ennek ellenére kedd reggel 71 rubelről 82-re nőtt az euró árfolyama, és 58-ről 66-ra nőtt a dolláré. A jegybanki kamatemelés csak néhány órára állította meg a rubelt, délután folytatódott a szabadesés. Itt nézegethet megvadult rubel-árfolyamot.

Lényegében ez történt, a pénteki kamatemelésnél is – akkor emelték 10,5 százalékra – javulást akkor sem hozott a lépés. A zavart jelzi, hogy a Kreml kedden elzárkózott a jegybank szinte példátlan lépésének kommentálásától.

A rubelt az viseli meg, hogy a piacok attól tartanak, hogy további szankciókat léptet életbe az Egyesült Államok Oroszországgal szemben Moszkva Ukrajnát érintő politikája miatt. Ezen kívül nagy gondot jelent az olaj árának a zuhanása is, hiszen az orosz export kétharmada származik olaj- és földgázból. Mindeközben menekül a külföldi tőke is, idén durván 75 milliárd dollárt vittek ki az országból. A problémák miatt nagy a baj a költségvetéssel is, 10 százalékkal is megvághatják a kiadásokat, hogy ellensúlyozni tudják a kieső bevételeket, emlékeztet a Portfolió.

Az Equilor szerint már hetekkel ezelőtt meg lehetett volna állítani a rubel gyengülését egy sokkal kisebb kamatemeléssel. Úgy tűnik, a jegybankárok sem hitték el, hogy a piaci szereplők ki tudnak kényszeríteni egy ilyen lépést.

Nem hitték, hogy a falnak mennek

Az orosz vezetés az elmúlt hónapokban biztos volt abban, hogy az olaj világpiaci ára nem csökken 85 dollár alá. Így nyilatkozott korábban az orosz pénzügyminiszter, Anton Sziluanov, és a Rosznyefty vezetője, Igor Szecsin is. Úgy vélték, 80 dollár alatt már Szaúd-Arábiának is felborulna a pénzügyi egyensúlya, ezért bizonyosak voltak benne, hogy az OPEC beavatkozna, ha az ár ez alá esne. Ehhez képest a Brent olaj ára kedden már 59 dollár alatt járt.

A jövő évi orosz költségvetést 90 dolláros olajárszint mellett tervezték, a kiadások visszafogása súlyos feszültségekkel jár. Nem is beszélve a politikai presztízsveszteségről, amelyet Putyinnak kell elszenvednie, aki mindeddig magabiztosan állította, hogy az országa elleni szankciók többet ártanak a Nyugatnak, mint Oroszországnak.

Kicsi és töpörödik

Eközben az orosz tőzsde értéke is egyre kisebb. Kedden az ott forgó papírok összértéke 384 milliárd dollárra esett. A Microsoftot 386 milliárdra értékelik. Egy hónapja az orosz tőzsde összértéke 531 milliárd dollár volt. Orosz szakértők szerint a papírok összértéke 350 milliárd dollár alá is eshet.