Nagy bejelentés készül: Orbán és az Erste-vezér ma valamit aláír

2015.02.09. 08:15

Hétfőn négykor a Parlamentben közös sajtótájékoztatót tart és valamit közösen aláír Orbán Viktor miniszterelnök, Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója és
Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke.

A meghívót olvasva mindenhol megindultak a találgatások: újabb bankot vehet az állam. Tavaly év végén Lázár János ugyanis már beszélt arról, hogy a kormány osztrák bankokkal tárgyal, és állítólag Treichl és Orbán is egyeztetett korábban. Az Erste és a Raiffeisen mindeddig kitartóan tagadta, hogy eladásról tárgyalnak a kormánnyal, azt azonban mindkét bank elismerte, hogy megbeszéléseket folytatnak.

A Figyelő múlt héten már írt is arról, hogy valószínűleg az állam kisebbségi részesedést vesz az Erstében. A lap úgy tudja, február 5-én körlevelet kaptak az Erste-csoport hazai munkatársai, hogy nem szabad a bank részvényeire üzletet kötni, és az ügyfeleknek sem lehet kiajánlani azt. Ilyen a céges bejelentések előtt szokott lenni.

Hogy az EBRD is beszállhat az ügyletbe, arról is pletykálnak egy ideje, de nem tiszta, hogy a magyar állam hitelezőjeként vagy a magyar Erste kisebbségi tulajdonosaként lehet része az üzletben. Egyes források szerint a kormány ma a bankadó mérséklését is bejelentheti.