Varga: 10-20 milliárdért megéri az Erste

2015.02.10. 08:55

Idén ősszel, az adócsomaggal együtt fogadhatják el a bankadó csökkentését, amelyről hétfőn írt alá szándéknyilatkozatot a kormány és az Erste Bank –mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 Ma reggel, valamint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írja az MTI.

Nem fog fájni a bankadó csökkentése

Varga szerint a bankadó csökkentését abból a 200-250 milliárd forintos költségvetési többletbevételből tudják kigazdálkodni, ami a 2016-os két százalék körülire várt gazdasági növekedésből származik majd.

A kormány egyelőre nem tervezi, hogy más szektorális különadókat is csökkent, a legfontosabb most a gazdasági növekedés stabil fenntartása,

de ez nem zárja ki azt, hogy további ágazatokban is mérlegeljék, szükség van-e a különadókra ilyen formában

– mondta.

Mennyiért vettél bankot? Passz, négy hónap múlva kiderül

Varga arról is beszélt, hogy a március végéig a magyar állam megkapja az Erstétől azt az információcsomagot, amelyből a legfontosabb adatok kinyerhetők, majd a május végéig lezáruló, független könyvvizsgáló átvilágítás után határozzák meg az Erste 15 százalékának vételárát.

Arra a kérdésre, miszerint a könyv szerinti érték alapján 10 és 20 milliárd forint között lehet a 15 százalékos tulajdonrész ára, a miniszter azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni, mert nem könyvvizsgáló, és még nem látott bele az Erste mérlegébe. "Ugyanakkor ha e körül van az ár, akkor azt gondolom, hogy ez mind az EBRD-nek, mind a magyar kormánynak meg fogja érni."

Varga Mihály szerint a hétfőn aláírt szándéknyilatkozat új keretbe helyezi a magyar bankrendszer működését: a konszolidáció évei után a kormány is komoly kötelezettségeket vállalt a bankadó csökkentésével, az Erste pedig hitelezési programot indít. Azt mondta, vállalták azt is, hogy

az állam tulajdonában lévő magyar banki tulajdontól három éven belül meg fogunk válni.

A magyar állam az Erstében - amelynek mind igazgatóságába, mind felügyelőbizottságába 1-1 képviselőt delegál majd - rálát a bank működésére, de ennél fontosabb, hogy az állam jelenléte segíti, hogy a magyar gazdaság érdekeivel hosszú távon harmonizáló döntések szülessenek - mondta Varga.