Miért nincs újabb rezsicsökkentés?

2015.03.04. 15:57 Módosítva: 2015.03.04. 16:26

Elhappolnák a szocialisták a rezsicsökkentést a Fidesztől. Miközben a kormánypárt továbbra is csak a rezsieredmények megvédéséről beszél, az MSZP az olcsóbb olajra hivatkozva egy ideje tovább csökkentene.

A szocialista Tóth Bertalan kedden már egyenesen úgy fogalmazott: "az MSZP nem hagyja, hogy a Fidesz meglopja a magyar embereket, az olcsóbb gáz jár nekik." És javaslatot is benyújtottak, hogy április 1-jétől az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkentsék a lakossági gázszámlát, 10 százalékkal pedig az áramszámlát és a távhődíjat. A Fidesz azonban most mégsem olyan lelkes, a javaslatot lesöpörték az asztalról, egyelőre ők nem csökkentenek tovább.

Az MSZP szerint pedig a csökkentés most tényleg indokolt, hiszen az elmúlt egy évben elképesztő mértékben csökkent az olaj ára, és ennek hatására az oroszoktól vásárolt gáz nagykereskedelmi ára is, ezer köbméterenként nagyjából száz dolláral. Az árcsökkenésből azonban a lakosság alig érez valamit, a hatósági árak nem követték le az olajáresést. A különbség szerintük nem az embereknél, hanem valaki másnál csapódik le.

Az eddig felvetődött fideszes érvek, aggodalmak:

  • Miért pont húsz százalékkal?
  • Mi lesz, ha majd drágul az olaj? Akkor meg emelés lesz?
  • Ehhez a kormánynak nincs köze, az árat az Energiahivatal határozza meg.

Az Energiahivatal dolgát az árképzésben azonban nem könnyíti meg, hogy az MVM jogsértő módon nem közli a szükséges adatokat a hivatallal, ezért egyébként már büntetést is kaptak. Az, hogy aktuálisan mennyibe kerül a hosszú távú szerződés szerinti gáz ára, csak Szijjártó Pétertől tudható, a külügyminiszter újságírók előtt tett erről említést. Ezer köbméterenként 260 dolláros árról beszélt, ami az egy évvel korábbi árnál csaknem száz dollárral kevesebb.

Az MSZP tehát erre hivatkozva tovább fűtené a Fidesz által beindított rezsivonatot, a kormánynak azonban egyelőre ehhez látszólag nincs kedve. Annak ellenére sem, hogy néhány héttel ezelőtt még árrendőrséget állítottak volna fel azoknak a cégeknek a megleckéztetésére, akik nem hajlandóak az olcsóbb olaj hatására csökkenő költségeiket érvényesíteni a fogyasztói árakban. 

Ők inkább Brüsszelt támadják, amiért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen energiaügyben. Az EU panaszait igyekeznek a rezsicsökkentés kérdésével összemosni. Németh Szilárd kedden azt mondta, a rezsicsökkentés "a magyar függetlenség egyik záloga, a családok megvédése kiemelt kérdés, ezért ha kell, a parlament meghozza majd a szükséges lépéseket a rezsicsökkentés védelmében".

Csakhogy a Bizottságnak valójában nem közvetlenül a hatóságilag szabályozott lakossági árakkal van problémája, hanem egy sor más szabályozási dologgal, ezek inkább csak áttételesen kapcsolódnak a rezsicsökkentéshez.

Az egyik legfőbb kifogásuk, hogy az állami MVM és az E.On évek óta soron kívüli hozzáférést kap az államtól a magyar-osztrák gázkapcsolathoz. Ennek kapacitásait minden fél számára azonos feltételeket biztosító árverésen kellene kiosztani. Ez egy régi ügy már, szóvá tette az EU és a GVH korábban is, nagyrészt ebből az alaphelyzetből nőtt ki az egész MET-ügy is, amikor a versenyen kívül szerzett gázt az állami MVM eladta egy magáncégnek.