Az MNB is beszáll a DRB-ügyfelek kártalanításába

2015.03.06. 10:09

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), hogy az 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB bankcsoport betéteseit, közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken. A jegybanki kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, folyósítására három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor.

A tájékoztatás szerint az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja, hogy elősegítsék a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.-nél, a BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.-nél és az ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél, mint OBA tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanítását.

A hitelintézeti törvény szerint március 3-ától kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit. Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket levélben értesíti. A DRB bankcsoport bankjai - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint egyebek mellett 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat a csoport valamelyik tagjánál vezette számláját. A 84 önkormányzat közül 67 rendkívüli kormányzati támogatást kapott, hogy ki tudja fizetni például a márciusban esedékes béreket. A Bisnode üzleti információs társaság adatai szerint a négy kisbank 7639 vállalkozás számláit kezelte, amelyek közül 5700 cég kizárólag e pénzintézeteknél vezette számláját.