Előkerült az NGM hatástanulmánya a vasárnapi zárva tartásról

DMOHA20110623016
2015.03.20. 07:44 Módosítva: 2015.03.20. 09:12

Két nappal ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt írta, hogy ők nem rendelkeznek az egyéni képviselői törvényjavaslat alapján megszavazott vasárnapi boltbezárásról. Ez maximum abban a formában igaz, hogy a legutóbbi KDNP-s javaslathoz nem készült tanulmány, de a minisztérium 2011-ben alaposan felmérte a terepet, méghozzá az Orbán-kormány kérésére. 

A Népszabadság birtokába került tanulmány szerint lényegében semmi jó nem következik a vasárnapi nyitvatartás korlátozásából. A főbb megállapítások:

  • 10-15 ezer ember veszítheti el a munkáját, jó részük később sem tud elhelyezkedni az ágazatban
  • 20 milliárdos forgalomcsökkenés
  • Az áfakiesés és a csökkenő járulékbevételek miatt 50 milliárdos buktára készülhet a költségvetés

A 2011-ben még Matolcsy Gyögy vezette NGM több egymástól független tanulmányt is készített, ezeket gyúrta egybe. Az összegzésük szerint a vasárnapi nyitvatartás korlátozása

nehezen támogatható.

Valószínűleg emiatt mondta Orbán Viktor akkor, a második Orbán-kormány fennállásának egyéves évfordulóján rendezett Gazdasági fordulat nevű évfordulóján, hogy 

Amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak.

Ehhez képest az NGM most már azt írta a Népszabadságnak, hogy elemezték a külföldi tapasztalatokat, és úgy látják, a vasárnapi zárvatartás nem jelent számottevő változást a kereskedelmi forgalomban. A lap a 2011-es tanulmányt firtató kérdésére nem válaszoltak. 

* * * * *

Ha önnek olyan boltja van, amelyik nyitva tarthat vasárnap, és szeretne szerepelni az Index vasárnapi nyitvatartós térképén, itt regisztrálhat a cikk végén. Mi, mint család ebben nagyon sérülünk – mesélte egy boltos a családok védelmében hozott törvényről, alkalmazottak ismeséltek nekünk arról, hogy élik meg a változást.