Ivó, Milán
EUR 384,61 Ft
USD 363,38 Ft
5 °C
26 °C

Az NGM szerint ők aztán nem számoltak semmit

2015.03.20. 13:18
Az NGM kiáll amellett, hogy ők aztán semmit nem számoltak a zárva tartás hatásairól, csak bevezették érzésből. Ugyanakkor számok nélkül is tudják, hogy a most előkerült tanulmány minden részlete hiteltelen, illetve még ha 2011-ben nem is lett volna az, akkor most már az. Azt is tudják felesleges számolgatások nélkül is, hogy egy állás sem veszett el emiatt, sőt, még azt is, hogy igazából ez jót tesz a gazdaságnak, hiszen a most kivételezett cégek előnybe kerülnek.

Tavaly óta tudjuk a kormányszóvivőtől, hogy "nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen". Ha hoznak egy törvényt, annak a várható hatásait "majd az érintettek kiszámolják". 

Most erre a sikerült rátennie még egy lapáttal az NGM-nek azzal, hogy miután Népszabadság állítólag megszerzett egy, a minisztériumnak készített 2011-es hatástanulmányt, az NGM kerek-perec kijelentette, hogy ilyen nem létezhet, mivel ők teljesen biztosak benne, hogy soha egy számot le nem írtak vagy írattak a kiskereskedelmet felforgató törvény következményeivel kapcsolatban.

A közlemény némi ellentmondással folytatódik, mert miután megtudtuk, hogy hivatalosan az égvilágon semmit nem néztek utána az ügyben, teljesen biztosak abban, hogy az idézett tanulmány megállapításai, de még a felvetett kockázatai is "hiteltelenek". De még nincs vége, ezután odateszik, hogy oké, az ugyan lehet, hogy 2011-ben jók voltak a nem létező tanulmány megállapításai és a logikája is, de 4 évvel később ismeretlen okból már abszolút nem. 

Emellett olyanokat is bátran leírnak, hogy "a média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt". Itt félreérthetik helyzetet talán, mert nem az újságokkal érdemes így vitatkozniuk tényekről, hanem a vállalatvezetők döntéseivel, vagy a saját korábbi állításaikkal.

De érdemes elolvasni egészében is a közleményt, ami még talán Matolcsy idejéhez képest is emlékezetes gondolati ívvel jöhetett létre.  Van benne még frappáns nemzetközi példa némileg hasonló dolgokról, öt évvel ezelőtti elmúltnyolcévezés és a végére még a szigorúan semmi számolgatás dacára azt is kihozzák, hogy tulajdonképpen jót tesz a magyar gazdaságnak a zárva tartás. 

"Nem létezik a vasárnapi pihenőnapról szóló hatástanulmány

A nemzetgazdasági tárca illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából.

A sajtóban megjelent – a minisztérium számára ismeretlen – tanulmány megállapításai és kockázati elemei hiteltelenek. A média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy nőnének a munkanélküli segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel kiesést okozna. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem számolt, és nem is számol forgalom kieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.

A sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája, talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt.

A nemzetközi példák is bizonyítják - az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást -, hogy ezen intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érintik hátrányosan. Ezzel szemben a kivételek meghatározásának következtében a kiskereskedőket, a kistermelőket és a piacokat jelentős helyzeti előnybe hozza, amelynek egyértelmű nemzetgazdasági hozadéka van.

2015. március 20.

Nemzetgazdasági Minisztérium"

Az Index vasárnapi bolttérképét itt nézheti meg, cikkünkben ön is regisztrálhatja üzletét, ha nyitva tart vasárnap is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás