Matolcsy: Ki az a Kopits György?

2012.01.19. 13:12 Módosítva: 2012.01.19. 13:56

„Ki Kopits György és miért?" – címmel adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön. A posztmodern cím mögött az idén egyébként némaságba burkolózó Matolcsy György újabb védekezése húzódik meg. Kopits, a Költségvetési Tanács első elnöke a csütörtökön megjelent Heti Válasznak adott interjújában arról beszélt: Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle.

Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: „a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése”. A hetilap államcsőddel kapcsolatos kérdésére úgy fogalmazott: „szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek”. Ugyanakkor szerinte ha Görögország összeomlik, akkor nehéz lesz Magyarországnak elkerülnie a válságot.

A Matolcsy György védelmére a most kiadott közleményben az áll: „Kopits György öt évig volt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, akkor, amikor elkövették a legsúlyosabb hibát, a devizahitelezés elengedését. Az, hogy ez mekkora terhet jelent a magyar családoknak, vállalkozásoknak ma már mindenki tudja”.

Hamisítással vádolják

A minisztérium szerint „Kopits Györgyöt továbbá személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában, melyet mint a Költségvetési Tanács elnöke úgy hagyott jóvá, hogy az abban szereplő 3,8 százalékos hiánnyal szemben ténylegesen 7 százalék felett alakult volna az államháztartási hiány, ha azt az Orbán-kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna. Ezért úgy gondoljuk, hogy egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről” – írja a minisztérium.

Az NGM az államtitkárát is megvédi: „visszautasítjuk továbbá a Naszvadi György államtitkár elleni méltatlan támadást. Naszvadi György és munkatársai kitűnő szakmai munkát végeztek a 2010-es költségvetés konszolidációjában. A 2011-es költségvetés pedig technikai többlet nélkül is 3 százalék alatti hiányt mutat. A 2012-re elfogadott költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3 százalék alatti lesz” – közölték.

„Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség” – zárult a közlemény.

Sokat kap a nemzetgazdasági miniszter mostanában. A múlt héten a Költségvetési Tanács második, napokban lemondott elnöke, Járai Zsigmond bírálta Matolcsyt, szerinte a miniszter „eléggé elhasználódott piacon”. Erre válaszul jött ki még aznap az NGM „Töretlen lendületben a gazdasági miniszter” című közleménye, amelyben a Matolcsy György Járaival való barátságát múlt időbe helyezi, illetve beszámol az elmúlt időszak „példátlan gazdaságtörténeti sikereiről”, illetve saját „kitűnő szellemi és fizikai állapotáról”.

A Fidesz korábban még szerette

A fidesz.hu-n több olyan hivatkozás olvasható, amiben Kopits a szocialista kormányok felelőtlen költségvetési gyakorlatáról beszélt. A párt honlapja 2009. március 30-án a Magyar Nemzet cikkét hivatkozva közölte: „jövőre elkerülhetetlennek tűnik egy második IMF-hitel felvétele, mert a befektetők még a magas kamatok mellett sem nagyon hajlandók finanszírozni a magyar államot - figyelmeztet Kopits György.”

„A Költségvetési Tanács elnöke a kormány trükközéséről” című 2009. október 28-án kelt bejegyzésben arról számol be a Fidesz, hogy „Kopits [György] újfent bírálta, hogy az MSZP és a kormány kivenné a közpénzügyi törvényből az állami cégek veszteségének elszámolásának szabályait, vagyis azt mégsem kellene az államháztartás pénzforgalmi hiányaként elszámolni. Kopits rámutatott, hogy ez visszalépés lenne a trükközések felé - emiatt nem indokolható az szakmailag. Ilyen döntés tovább rombolná magyar fiskális politika hitelességét.”

A kormányváltás után Kopits véleménye már nem érdekelte annyira a Fideszt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar televízió Ma reggel című 2010. november 16-i adásában arról beszélt: „Minden bizonnyal tiszteletreméltó megfontolásai vannak a jövő évi büdzsét bíráló Kopits Györgynek, a Költségvetési Tanács elnökének, de a költségvetésnek meg kell felelnie a választói akaratnak”.