Kopits: Matolcsy elvesztette a hitelességét

2012.01.18. 16:24
Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle, nyilatkozta Kopits György, a Költségvetési Tanács első elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjújában.

Kopits György véleménye szerint gazdasági miniszter hitelvesztésével függ össze, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti az IMF-tárgyalásokat. A Költségvetési Tanács első elnöke, aki öt évig volt tagja a jegybank monetáris tanácsának, Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: „a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése”.

A szakember, aki jelenleg a washingtoni Woodrow Wilson intézet vezető munkatársa, azt tanácsolja a kormánynak, hogy az IMF-fel folyó tárgyalás során mutassa be: megváltozott a gazdaságfilozófiája, gazdaságpolitikai paradigmaváltást hajt végre. Be kell ismernie, hogy az eddig követett gazdaságpolitika kudarcot vallott, fűzte hozzá.

Kopits György megfogalmazása szerint a kivételesnek mondott magyar modell hazárdjátékkal ér fel, ezért „el kell fogadnunk az EU intelmeit, s eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek”. De megjegyezte azt is, hogy a kormány számára nem az IMF fogja biztosítani a hitelességet, azt csak maga tudja elérni jó kormányzás révén.

A hetilap államcsőddel kapcsolatos kérdésére Kopits György úgy fogalmazott: „szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek”. Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy ha Görögország összeomlik, akkor nehéz lesz Magyarországnak elkerülnie a válságot, mert igen sérülékeny.

Sokat kap a nemzetgazdasági miniszter mostanában. Tegnap Járai Zsigmond bírálta Matolcsyt az m1 Ma Reggel műsorában, szerinte "eléggé elhasználódott piacon". Erre válaszul jött ki még tegnap az NGM "Töretlen lendületben a gazdasági miniszter" c. közleménye, amelyben a Matolcsy György Járaival való barátságát múlt időbe helyezi, illetve beszámol az elmúlt időszak "példátlan gazdaságtörténeti sikereiről" illetve saját "kitűnő szellemi és fizikai állapotáról".