Holnap eldőlhet a Quaestor-kötvényesek sorsa

DEBRE20150320001
2015.04.09. 17:13

A jogi szakvélemények alapján pénteken délelőtt dönt a Beva igazgatósága arról, hogy a Quaestor-fiktív, azaz fedezet nélküli kötvényeinek tulajdonosai a Beva kártérítési kötelezettsége alá tartoznak-e. A döntést elméletileg azok a jogi szakvélemények alapozzák meg, amiket a Beva kért az után, hogy az MNB két hete bejelentette: kártalanítja a Befektetés-védelmi Alap (Beva) azokat, akik fiktív kötvényeket vettek a Quaestortól. 

Akkor a Beva ügyvezetője, Farkas Péter annyit közölt, hogy tudomásul vette az MNB álláspontján " de az alap igazgatósága csak azután alakítja ki hivatalos álláspontját, hogy az általa megbízott külső jogi szakértők véleményét kézhez kapta". Úgy tudjuk, ez a héten már korábban megtörtént, a hivatalos bejelentés holnapra várható. 

Csűrés ide, csavarás oda, névtelenül nyilatkozó forrásaink nem túl valószínű, hogy az MNB álláspontjától eltérő döntés születik. A Bevát irányító igazgatóságban ugyanis két nemzeti bankos is ül, illetve a Keler elszámolóház delegáltja - aki az igazgatóság elnöke - szintén kötődik a jegybankhoz, mivel az MNB a Keler többségi tulajdonosa.