Az autóhiteleket is forintosítják

2015.04.15. 17:29

A forintosítás nélkül maradt autóhiteleket és személyi kölcsönöket is forintosítani kell - nyilatkozta a Heti Válasznak Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Reuters és a Portfolio átvétele szerint. Az interjú szerint az érintett hitelállomány nagysága mintegy 500 milliárd forint, és közel 290 ezer szerződésről van szó. A bankadó csökkentésében az MNB támogatja Orbán Viktor múlt heti felvetését.

Az említett hitelek forintosítására azért van szükség Nagy Márton szerint, hogy megszüntessék az árfolyamkockázatot a pénzügyi rendszerben. A Magyar Nemzeti Bank a szavai szerint támogatja a konverziót. Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogya Növekedési Hitelprogramot ki kell terjeszteni, ugyanis még mindig nagy a hitelezés visszaesésének kockázata.

A Reuters más kérdésben is megkereste a jegybankot, amelynek válaszából kiderült, hogy a bankadó csökkentését az MNB szerint ahhoz kell kötni, növelik-e vállalati hitelezési tevékenységüket a bankok. A hírügynökség megjegyzi, hogy a múlt héten már Orbán Viktor is beszélt arról, hogy a 2016-tól tervezett bankadó-csökkentésérét cserébe aktívabb hitelezést várnának el a bankoktól.